A migrációs egészségügyről a Pécs TV Tudástér című műsorában

2022. november 10.

Dr. Szilárd István professzor, a PTE ÁOK Migrációs Egészségügyi Tanszékének a vezetője volt a vendége a Pécs TV Tudástér című műsorának.

Vagyunk-e elég érzékenyek, ha egy bevándorlóval találkozunk a saját környezetünkben? Fel vagyunk-e készülve arra, hogy egyéni és közösségi szinten is szembesülhetünk a mássággal, mások fájdalmával, küzdelmével? Mennyire állunk készen, ha nekünk jut a segítő szerep? Dr. Szilárd István professzor ezekre a kérdésekre is válaszol az adásban.

Beszél arról, hogy a más kulturális környezetből érkező betegek ellátásához az orvosoknak és az egészségügyi szakembereknek plusz tudás szükséges, amellett, hogy velük is ki kell tudniuk építeni a kölcsönös bizalmi légkört.

Szó esik a pécsi tanszék létrejöttének történetéről és alapvető céljáról: a migrációs egészségügy témájának szerepeltetéséről az orvosi és egészségügyi képzésekben. Hangsúlyozza, hogy a migránsok egészségügyi ellátásához megfelelően képzett szakemberekre van szükség, és Európában ebben jelenleg csak a pécsi tanszék mutat rendszerszintű példát.

A beszélgetés itt látható:

Fotó:

Youtube - PécsTV