„Viseljétek büszkén, de tekintsetek rá kötelezettségként is”

2023. szeptember 18.

Szeptember 15-én rendezték meg a White Coat Ceremonyt a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán. Az Angol-Német Hallgatói Önkormányzat (English-German Student Council, EGSC) által szervezett ünnepélyes eseményen - mely immár nyolcadik alkalommal zajlott a dr. Romhányi György aulában - a magyar, angol és német hallgatók átvehették a fehér köpenyt, ami az orvosi hivatást, egyúttal azt a mérföldkövet is szimbolizálja, hogy a leendő orvosok és fogorvosok megkezdhetik preklinikai tanulmányaikat.

Dr. Tényi Tamás dékánhelyettes köszöntőjében így fogalmazott: „Mostantól nemcsak az egészséges testet és az egészséges ember funkcióit tanulmányozzák, hanem elindulnak a patológiai betegségek, a betegvizsgálat, a betegekkel való kommunikáció irányába is. A harmadév erről, a negyed-, ötöd- és hatodév pedig ennek különböző stúdiumairól fog szólni.”

Az ünnepség kapcsán megjegyezte, hogy a fehér köpeny a 19. század vége óta szimbóluma az orvoslásnak, korábban a fekete köpeny, illetve a fekete ruházat volt az orvosi viselet. Változást a modern orvostudomány megjelenése, valamint a diagnosztika és a terápia fejlődése hozott a 19. század végétől, amikor is az orvoslás már nem a halállal való összefüggést jelentette, hanem a gyógyulás és gyógyítás aspektusait. Dr. Tényi Tamás azt mondta, hogy a fehér köpeny az élet, a tisztaság és a megnyugvás szimbóluma.

Dr. Czopf László dékánhelyettes angol nyelvű, és dr. Than Péternek, a Német Program vezetőjének német nyelvű köszöntője után az EGSC elnökei, Rebecca Spartmann és Mahsa Shams szólt az egybegyűltekhez, majd Kiss Krisztina, a Magyar Hallgatói Önkormányzat elnöke beszélt.

Viseljétek büszkén a fehér köpenyt, de tekintsetek rá kötelezettségként is! Viselete kapocs a kollégák között, felemelő érzés, a pácienseitek szemében pedig megnyugvás. Lehet, hogy lesz még pár akadály, amit meg kell ugranotok, jön még jó néhány nehéz pillanat, de a ma átvett köpeny juttassa eszetekbe, hogy oktatóitok bizalmat szavaztak nektek, hogy felelősségteljes orvosokká válhassatok” – fogalmazott Kiss Krisztina.

Az orvosi hivatás szimbólumát oktatóik segítették fel a harmadéves hallgatókra, akik angol, német és magyar nyelven mondtak köszönetet.

 

Az ünnepségről Verébi Dávid készített fotógalériát: