„Segíteni szeretnék az embereken” – pécsi orvosisok a fehér köpeny felöltéséről

2023. szeptember 29.

Látványos mérföldkő egy orvostanhallgató életében, mikor a preklinikai tanulmányokból a klinikai tanulmányokba átlépve magára ölti a fehér köpenyt. A hivatást szimbolizáló ruhadarab azonban sok hallgatónak többet jelent puszta mérföldkőnél, mely a tanulmányi előrehaladásukat jelzi. Pécsi orvostanhallgatókkal beszélgettünk arról, miként élték meg ezt a jeles napot.

Idén szeptember 15-én immáron nyolcadszor rendezték meg a White Coat Ceremonyt a PTE Általános Orvostudományi Karán, a hivatást szimbolizáló ruhadarabot hallgatók sokasága ölthette magára az Angol-Német Hallgatói Önkormányzat szervezésében lezajlott ünnepségen, a dr. Romhányi György aulában.

„Szüleim és nagyszüleim is orvosok, így kiskorom óta az orvostudomány világa vesz körül. Az otthoni beszélgetések gyakori témája a gyógyítás és az orvosi esetek, amik már egészen kisgyerekként is érdekeltek, kíváncsiságot váltottak ki belőlem az emberi testtel kapcsolatban” – nyilatkozta Pytel Panna, aki harmadéves magyar programos hallgatóként ölthette magára a fehér köpenyt. Már kisiskolás korában eldöntötte, hogy családja nyomdokaiba szeretne lépni, embereken segíteni, gyógyítani őket, pozitívan befolyásolva a környezetét.

Panna mindkét bátyja ezt a hivatást választotta, az idősebbnek már meg is van a diplomája, így tudta, hogy nem lesz könnyű az alapozó modul elvégzése.

„Az első két évet az orvoskaron sokan mumusként emlegetik, így nagyon izgatott vagyok, hogy ezt magam mögött tudhatom. Kíváncsian várom a klinikai tárgyakat, hogy belelássunk a különböző szakmákba és már valóban a gyógyításról tanuljunk. A fehér köpeny átvétele nagy megtiszteltetés volt. Úgy érzem, hogy ezzel elismerték a tanáraink az eddigi munkánkat, méltónak és alkalmasnak tartanak minket arra, hogy a betegek közé menjünk, elősegítsük a gyógyulásukat” – emelte ki. Továbbá, mivel hosszú a 6 év tanulás, ezért ez plusz motivációt és elismerést is jelent számára.

Alexander von Thadden Németország Bonn városából jelentkezett a PTE Általános Orvostudományi Kar általános orvosképzésére, a Német Programba. Harmadéves hallgatóként ő is részt vehetett a ceremónián.

„10 éves korom óta önkéntes tűzoltó vagyok, itt ismerkedtem meg, már fiatalon, az elsősegéllyel és a mentéssel. Mindig szerettem emberekkel foglalkozni, segíteni nekik, ugyanakkor éreztem a késztetést, hogy tanuljak. Miután gyakornokként elkerültem egy kórházhoz, kétséget kizáróan tudtam, hogy az orvoslás lesz a hivatásom. Segíteni szeretnék az embereken, és olyan jó szeretnék lenni ebben, amilyen jó csak lehetek” – mondta.

Hozzátette: a White Coat Ceremony nagyon nagy jelentőséggel bír számára, hiszen egyrészt azt jelképezi, hogy túl van a pályafutása első nagy mérföldkövén, másrészt azt is mutatja, hogy új kihívásokkal kell szembenéznie a klinikai részen Jelzi továbbá, hogy közelebb került ahhoz, hogy orvossá váljon, hiszen immáron ugyanazt a köpenyt viseli hallgatótársaival, mint a professzorok.

„A fehér köpenyekre hímzett egyetemi logó nemcsak a hovatartozást jelöli, hanem a belénk vetett hitet is. Most rajtunk a sor, hogy megszolgáljuk ezt a bizalmat, és a legjobb tudásunk szerint, eltökélten és alázattal folytassuk tanulmányainkat” – zárta gondolatait Alexander von Thadden.

 „Míg az évnyitó azt jelentette számomra, hogy megkezdhettük tanulmányainkat a karon, a White Coat Ceremony azt a napot testesíti meg, mikor ténylegesen orvostanhallgatókká lettünk” – vélekedett Woojae Jung, aki Dél-Koreából érkezett a PTE orvoskarának Angol Programjára.

Miután szülei szintén orvosok, már gyerekkorától kezdve tudta, hogy ő is ezt a foglalkozást szeretné választani. A fehér köpeny ünnepélyes felvétele számára jelzi az átmenetet az oktatás feljebb lévő szakaszaiba. Úgy véli, hogy a köpeny az integritás, az etika és az elkötelezettség fontosságának szimbóluma, egyúttal a hallgatókba vetett bizalom, valamint az elvárások jelképe is. Átmenet egy olyan szerepbe, mely által pozitív hatást gyakorolhatnak az emberek életére.

Összességében elmondható, hogy a White Coat Ceremony minden egyes harmadéves hallgatót meghat és büszkeséggel tölt el, ugyanakkor mindannyian érzik, hogy a fehér köpeny nemcsak motivációt, de egyfajta küldetéstudatot is szimbolizál legfőbb céljuk, az orvossá válás irányába.

Fotó:

Verébi Dávid