Robotsebésszel gyakorolhattak a pécsi orvostanhallgatók

2023. november 22.

Egy héten át robotok színesítették a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központjának sebészeti műtőjét. Az Isle Academy (az első minimál-invazív sebészeti szimulációs központ Közép- és Kelet-Európában) oktatócsoportjával együttműködve a pécsi egyetem két komplett DaVinci robotsebészeti rendszert, és a gyakorlást segítő szimulációs konzolt telepített a központba, mellyel - Európában az elsők között - integrálta a robotsebészeti képzés alapjait a graduális sebészeti-műtéttani oktatásba.

A pécsi orvoskar hallgatóinak lehetőségük volt korunk legmodernebb sebészeti rendszerének a megismerésére és kipróbálására. A robotsebészeti oktatóprogramokat Európa több országában is vezető Isle Academy átfogó programja nagyszerű lehetőséget adott arra is, hogy a modern technológia és a hallgatók kreativitása találkozzon, így a képzésben résztvevők betekintést nyerhettek a robottal végzett műtétek kulisszatitkaiba is.

Európában nálunk nyílt először lehetőség arra, hogy a harmadéves hallgatók kipróbálhassák ezt a különleges sebészeti technológiát. Megmutatjuk nekik azokat az apró lépéseket, amikből egy műtétet fel lehet építeni” - nyilatkozta az UnivTV-nek dr. Szántó Zalán egyetemi docens, a PTE Klinikai Központ Sebészeti Klinikájának osztályvezetője.

Krasznai Kristóf orvostanhallgató elmondta, hogy fontos és nagyon hasznos az eszköz kipróbálása, ami nagy élményt nyújt, hisz olyan, mintha valós beteget operálnának.

Cégünk most először kapott felkérést olyan oktatás megszervezésére, amely a harmadéves hallgatókat érinti. Nagyon fontos, hogy a medikusok megismerjék ezt a technológiai fejlődést, ami a leendő szakmájukat is érinti. Nagyszerű lehetőségnek látjuk, hogy erre felkészíthetjük az orvosok következő generációját, akik ezáltal piacképes tudással rendelkeznek majd” - hangsúlyozta Angeliki Karava, az Isle Academy üzleti igazgatója.

Dr. Szántó Zalán hozzátette: sok olyan hallgató van, aki ügyesen kezeli a rendszert és reményei szerint a későbbiekben számba veszi, hogy a sebészettel komolyabban foglalkozzon.

További részletek az UnivTV videójában:

Fotó:

Kerekes Fotó & Film Kft.