Farmakognóziai Intézet

Melius Gyógynövénykert

Bár a Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertje számos gyógy- és fűszernövényt mutat be, indokoltnak láttuk egy saját, a gyógyszerészképzés céljait szolgáló gyógynövénykert kialakítását is. A kertet 2008 tavaszán-nyarán hoztuk létre a gyógyszerészképzés szakintézeteinek otthont adó Rókus utcai épület udvarán, művelés alá vonva az addig kihasználatlan, gyomos területeket.

A kezdeményező Farmakognóziai Tanszéken kívül több intézet munkatársai részt vettek a talaj-előkészítés, vetés, ültetés és kertgondozás munkálataiban. Hálásan köszönjük a segítséget az ÁOK Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézet, a TTK Biológiai Intézet és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Farmakognóziai Tanszék munkatársainak, valamint lelkes családtagjainknak, barátainknak.

A beültetett növények és az elvetett magok jelentős részét a PTE Botanikus Kertjétől kaptuk, a többit önerőből szereztük be. Ősszel újabb konténeres növényeket kaptunk a budakalászi Gyógynövény Kutató Intézettől.

A kert kb. 50 m2 területen a legfontosabb hazai és mediterrán származású gyógy- és fűszernövény fajokat és fajtákat mutatja be, változatos geometriai elrendezésben. A kultúrába vont növények mellett betelepítettünk néhány, a Mecsekben vadon előforduló fajt is. A kertben jelenleg megtalálható közel 100 növényfajt és azok elrendezését az alábbi ábrákon és fotókon mutatjuk be.
A kert kialakításának fő célja, hogy fejlessze a gyógyszerész hallgatók fajismeretét, ugyanakkor az ide ültetett gyógynövényeket kutatási célokra is szeretnénk felhasználni. További terveink között szerepel a kert területének jelentős bővítése, így lehetőség nyílik majd kísérleti parcellák kialakítására is. Tervezzük számos további gyógynövényfaj betelepítését. A kertet a nagyközönség számára is elérhetővé kívánjuk tenni.

A Melius Gyógynövénykert képekben