Hatmilliós támogatás a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikának

2018. február 12.

Hatmillió forinttal támogatta a Pécsi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáját az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány.

A felajánlásnak köszönhetően egy Coblátort, azaz egy gyermekkori mandulaműtét során használt eszközt vásárolt az intézmény, ami eddig csak néhány helyen volt elérhető az országban.

"Ez a Coblátor valójában egy plazmakés, amivel nagyon hatékonyan, fájdalom nélkül, és minimális vérveszteséggel lehet eltávolítani jó-és rosszindulatú szájüregi daganatokat. A gyakori mandulaműtéteknél is nagy segítséget jelent ez a műszer, ami óriási előrelépés a korábbi technológiákhoz képest" - nyilatkozta dr. Gerlinger Imre professzor, klinikaigazgató.

A most vásárolt eszközpark másik része egy endoszkópos középfülsebészeti projektben játszik majd szerepet, az ún. hámgyöngy daganat kezelésénél, ami előrehaladott állapotban életveszélyes is lehet.

"Ennek a betegségnek a korszerű, endoszkópos, nagy, fül mögötti vágást elkerülő technológiájához nyújt lehetőséget ez az új, endoszkópos műszerpark. Ezt a műtéti módszert itt, Pécsett kezdtük el elsőkként az országban, és azt gondolom, ez a jövő útja, hisz nem roncsoló módon, vérmentesen, a hallójáraton keresztül sikerül általa operálni" - tette hozzá a professzor.

Az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány korábban már támogatta a klinikát, akkor egy orrpolip daráló készüléket kaptak.

"Alapítványunk 19 éve működik, azóta támogatjuk a daganatos gyerekek gyógyítását és gyógyulását. Elsősorban a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán dolgozunk, mivel ott kezelik a betegek 53 százalékát, de kapcsolatban vagyunk az ország többi gyermekonkológiájával is" - mondta Takácsné Stalter Judit, az alapítvány elnöke.

A közeljövőben a Pécsi Gyermekgyógyászati Klinika onkológiai osztálya számára terveznek egy altatóberendezést beszerezni, amire ugyancsak nagy szükség van, mivel ezáltal a biopszia vagy a lumbálás is helyben elérhetővé válhat.

Forrás

UnivTV

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!