Dr. Molnár F. Tamás professzor tárlata a Tudásközpontban

2018. február 15.

Több évtizedes gyűjtőmunkája legérdekesebb darabjait állította ki a Tudásközpont  gyermekkönyvtárban dr. Molnár F. Tamás, aki a Pécsi Tudományegyetem Műveleti Medicina Tanszékén tanít, műtétjeit pedig Győrben végzi. A tárlattal nemcsak a kicsik fantáziáját szeretné megmozgatni, de a szülők figyelmét is fel akarja hívni a játék fontosságára.

"A papírmaséból, ólomból és műanyagból készült figurák a gyerekkorom hozadékai, amiket a mai napig őrzök és becsben tartok. Alkalmasint ma is bővül a kollekció" -mondja dr. Molnár F. Tamás, aki több mint ötven éve gyűjti a különböző korok figuráit, katonáit, járműveit.

Már az orvostanhallgatók is találkozhattak a figurákkal, amik a tábori kórház, az evakuációs lánc modellezésére is kiválóan alkalmasak.

"A tanszéken katonai orvoslással is foglalkozunk, és volt már rá példa, hogy a hevenyészett kórház megtervezéséhez, vagy kiürítésének bemutatásához használtam fel a gyűjtemény egyes darabjait"- meséli.

Most azonban egészen más üzenetet szeretne a szülőkhöz eljuttatni. Vallja, hogy a ma gyermekeit ugyanúgy meg kell tanítani játszani, ahogy apáikat, anyáikat oktatták - meglehet, sokkal egyszerűbb módszerekkel. A videójátékok, és -módszerek mellett a kézzelfogható darabokra is szükség van.

"A pécsi orvosegyetem világhírű professzora, dr. Grastyán Endre mutatott rá a játék hallatlan fontosságára, korunk idegtudósai pedig megerősítik ezt a tényt. Huizinga óta tudjuk, hogy a játék a legmagasabb szintű emberi tevékenységek egyike. De ezt ápolni, gazdagítani kell, és ebben a múltnak nagy szerepe van. Bízom benne, hogy sikerül felhívni a szülők figyelmét arra, mennyire fontos, hogy ők is leüljenek játszani a gyerekeikkel, a mobilt pedig tegyék félre" - hangsúlyozza a mellkassebész.

A többezer darabos gyűjtemény egy része a pécsi vásárból és külföldi bolhapiacokról származik, és ha külföldre szólítja a munkája, akkor sem maradhat ki, hogy a könyvesbolt és a papírbolt közé ne iktasson be egy-egy játékboltot.

 

A kiállítás március 14-ig látható a Tudásközpont IV. emeletén, a gyermekkönyvtárban.

Forrás

Lokál Extra

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!