Együttműködés az egészségesebb munkahelyekért

2018. február 26.

A munkaegészségügyi körülményeket, a postai dolgozók egészségi állapotát vizsgálják a Pécsi Tudományegyetem szakértői – erről írt alá megállapodást a PTE Munkatudományi és Foglalkozásegészségügyi Kiválósági Centrum nemzetközi konferenciáján Varjasi Gábor, a Magyar Posta Zrt. humán erőforrás főigazgatója, és Dr. Tóth Kálmán professzor, a Pécsi Tudományegyetem tudományos rektorhelyettese. Az együttműködés célja, hogy elősegítse a postai munkavállalók fizikai és szellemi munkavégző képességének fejlesztését, objektív meghatározását, valamint az állami vállalat HR-tevékenységének fejlesztését.

A Magyar Posta Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem között több évtizedes szakmai kapcsolat van. A Pécsi Tudományegyetem érdeke, hogy a humán erőforrás menedzsmenthez kapcsolódó tudományágak kutatási, fejlesztési és innovációs potenciálját folyamatosan fenntartsa, olyan együttműködéseken keresztül, amelyek a vállalati gyakorlatban felhasználható eredményeket biztosítanak. A Magyar Posta, mint felelős munkáltató számára elsődleges fontosságú, hogy a szükséges képzettségű és egészségi állapotú munkaerő rendelkezésre álljon, a megfelelő munkakörnyezet és feladat biztosításával. A vállalatnál foglalkoztatottaknak szintén érdeke, hogy munkájukról, munkakörülményeikről, képességeikről, egészségi feltételeikről tájékozottak legyenek.

A most megkötött megállapodás alapján - a PTE saját innovatív módszertanának alkalmazásával - többszáz postai munkatárs állapotfelmérését végzik el az egyetem kutatói, és a felmérésről előzetesen, majd folyamatában is tájékoztatják a dolgozókat és az érdekképviseleteket. A felmérésben való részvétel önkéntes, és az egyetem körzetére, azaz Baranya megyére korlátozódik. Emellett nemzetközi módszertan alkalmazásával (Work Ability Index) a foglalkoztatás és az egészségi állapot összefüggéseinek anonim kérdőíves vizsgálata is megtörténik a Posta által kijelölt területeken.

A Magyar Posta Zrt. ezzel nemcsak a munkaerőhiány problémájára reagálhat, hanem felkészülhet az idősödő társadalom jelentette munkáltatói kihívásokra is. A demográfiai előrejelzések szerint ugyanis az elkövetkező évtizedekben folyamatosan nőni fog az idősebb munkavállalók létszáma és aránya a társadalomban, ezért fontos tudni, hogy idősebb korban a munkavégzés egyes szakmákban milyen fokozott egészségi kockázatokkal jár, és ezek hogyan kezelhetőek.

Forrás

PTE

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!