Önkéntes segítség a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány betegeinek és családjaiknak

2018. február 27.

Súlyos, gyógyíthatatlan betegség esetén a legkisebb segítség jelentősége is óriási. Súlyos betegen, vagy egy beteg családtag otthoni ápolása mellett a hétköznapi dolgok is komoly szervezést igénylő feladattá válnak. Sokféle módon tudunk segítséget nyújtani: bevásárolunk számukra, ha amúgy is mennénk vásárolni, feladjuk a leveleiket, amikor a postára mennénk; egy tál étel helyett kettőt főzünk. Sokszor az is elég, ha jelen vagyunk: beszélgetünk, felolvasunk, közösen zenét hallgatunk, vagy egy-egy órára betegfelügyeletet vállalunk, hogy tehermentesítsük az ápolást végző családtagot.

A Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány ingyenes otthoni hospice szakellátást nyújt főként a daganatos betegek és családjaik számára. Munkájuk során naponta találkoznak olyan feladatokkal, amelyek nem egészségügyi jellegűek, és szerencsére olyan emberekkel is, akik szabadidejükben szívesen segítenének.

Az "Adj egy órát!" programjuk keretében önkéntes felajánlásokra épülő, "keres/kínál" szolgáltatást indítanak azért, hogy a gondozásukban lévő betegek, családok kérései, és az emberek jó szándékú önkéntes felajánlásai könnyebben egymásra találjanak.

A betegek, családok kéréseit, és a felajánlott szívességeket KERES/KÍNÁL felületen teszik közzé. Ha valaki a kérések között talál olyat, amit szívesen teljesítene, összekötik az érintett beteggel, családdal. Ha valaki olyan felajánlást tenne, ami aktuálisan nem szerepel a kérések között, elérhetőségeiken jelezheti, és megjelentetik a KERES/KÍNÁL felületen.

A betegek és családjaik többféle módon vehetik igénybe a szolgáltatást: választhatnak a felkínált szívességek közül, vagy jelezhetik kéréseiket, amik ugyancsak megjelennek a KERES/KÍNÁL felületen.

Egy jó példa

Tamara négy éve önkéntes a Pécs-Baranyai Hospice Alapítványnál. Története bepillantást enged a hétköznapokba, és jó példája annak, hogy milyen sokat számít a jelenlét, az az egy-egy óra, amit adhatunk.

"Máriával már az első alkalommal találtunk közös érdeklődési pontokat: a zenét és a táncot. Látogatásom alkalmával éppen szólt a rádió, és benne egy kellemes, latin ritmusú dal. Arról kezdtünk beszélgetni, hogy ez milyen jó, és mennyire szeretünk táncolni... Elmesélte, hogy fiatal korában férjével - aki azóta már elhunyt - nagyon szerettek táncolni. "Milyen kár - mondta -, hogy most már nincs olyan hely, ahol lehet élő zenét hallgatni, és arra mozogni. Bár most már nem is tudna elmenni" - tette hozzá. Ekkor úgy döntöttünk, hogy a kezünkkel "táncolunk", ha már a láb nem bírja. Ültünk az asztal mellett és nevetve "roptuk" a zenére. Egy rövid időre elfeledkezett a betegségéről, és visszamentünk az időben."

Elérhetőségeik

Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány

Telefon: 72/533-100 (Üzenetrögzítős telefon, ha nem tudják felvenni, kérik, hagyjanak üzenetet!)

E-mail cím: adjegyorat@gmail.com

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!