Sokakat érint az érszűkület

2018. március 26.

Az észrevétlen betegségek közé tartozik az érszűkület, ami akár a lábak amputációjához is vezethet. Éppen ezért fontos a szűrés, a betegség korai felismerése - ezért is szervezték meg az Érszűkület Napot március 22-én.

Több betegséget is diagnosztizáltak az idén ötödik alkalommal megszervezett Érszűkület Napon, amit a Klinikai Tömbben tartottak, ahol ingyenes kockázatfelméréssel, tanácsadással és tájékoztató kiadványokkal is várták az érdeklődőket. A figyelem középpontjában a dohányzás, mint a legfontosabb kockázati tényező állt.

A szűrővizsgálatok aktualitását az adja, hogy az érszűkület Magyarországon négyszázezer embert érint. A szakemberek felhívták a figyelmet, hogy az alsó végtagi verőérszűkület sokáig észrevétlen maradhat, részben a tünetmentes formák, részben a hasonló tüneteket mutató egyéb megbetegedések miatt. A lábakban lévő erek szűkülete ugyanaz a betegség, mint a szívkoszorúerek, vagy az agyban lévő erek hasonló betegsége, így az okozott tünetek is hasonlóak. A szívkoszorúerek betegsége mellkasi fájdalmat okoz, előbb terhelés közben, később pedig nyugalmi állapotban is. A legsúlyosabb következmény pedig az infarktus, a szívizomelhalás. Az alsó végtagi érszűkület hasonló tüneteket, leginkább fájdalmat okoz a lábban. A legsúlyosabb következmény itt is a szövetelhalás, ami amputációhoz vezethet. Az alsó végtagi érszűkület legfontosabb kockázati tényezői a kor, a magas vérnyomás betegség, a magas koleszterinszint és a cukorbetegség, de örökletes tényezők is szerepet játszanak.

A dohányzás a szervezet szinte minden szervét károsítja, számos betegséget okoz. A dohányfüst ugyanis több mint hétezer vegyi anyag halálos keverékét tartalmazza, ezek közül több száz ártalmas, és hetven rákot okozhat. A dohányzás abbahagyása növeli a hosszú távú túlélést az érszűkületben szenvedő betegeknél, sőt, egyes tanulmányok azt mutatták, hogy leszokás esetén az érszűkület tünetei is javulnak. A nyugalmi fájdalom, a kritikus végtagi keringészavar megjelenése a dohányzás abbahagyása után csökken. Egy vizsgálatban a folyamatos dohányzók 16 százalékánál alakult ki nyugalmi lábfájdalom hét év alatt, míg az egykori dohányosoknál ilyen egyáltalán nem jelentkezett. A végtag amputációjának aránya is magasabb azoknál, akik továbbra is füstölnek.

Forrás

Dunántúli Napló

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!