Felavatták a PTE Jubileumi Ligetet

2018. április 23.

Felavatták a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulója előtt emléket állító Jubileumi Ligetet Pécsett, a Tüskésréten. Az egyetemi polgárok körében is egyre népszerűbb szabadidőparkban az ősszel elültetett 650 fa mellé információs felületet alakítottak ki, sőt, a PTE külföldi hallgatóinak származási országait reprezentáló, több mint 110 darab kis emlékművet is elhelyeztek.

A Jubileumi Liget avatásán Páva Zsolt polgármester a város, dr. Bódis József rektor a pécsi egyetem, míg Kiss Tibor ügyvezető igazgató a parkot gondozó Biokom Nkft. képviseletében tartott köszöntőt, majd Udvardy György megyéspüspök megáldotta a ligetet. Mint ismert, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a PTE-vel együttműködve Magyarország első egyeteme alapításának 650. évfordulója előtt tisztelegve, az „Életfa 2017 program” keretében, 2017 őszén 650 darab fát ültetett el a pécsi Tüskésréten. A projekt folytatásaként idén tavasszal helyeztek el a PTE Jubileumi Liget bejáratánál egy információs felületet, valamint a sétányon a PTE külföldi hallgatóinak származási országait reprezentáló, több mint 110 darab táblát. A Jubileumi Ligetben felállították a PTE stratégiai partnereinek tábláit is.

Dr. Bódis József, a PTE rektora az ünnepélyes avatáson elmondta: „Számos tudományos konferenciával, kulturális eseménnyel szerettük volna méltó módon kifejezni tiszteletünket az egyetem alapítói előtt, akik 1367-ben elindították hazánkat a tudáson alapuló társadalmak fejlődési útján. Ezek az események komoly értékeket hordoztak magukban, de ma már csak szép emlékeket jelenthetnek. Ugyanakkor ez a liget – ha szakértelemmel gondozzuk és vigyázunk rá – hosszú évtizedeken, vagy akár évszázadokon át lehet a pécsi egyetemisták és a város lakóinak egyik kedvelt szabadidős célpontja.”

Az egyetem vezetője a PTE egyre emelkedő számú külföldi hallgatóira külön kitért. „Az, hogy immár több mint négyezren tanulnak a pécsi egyetemen külföldről érkezett diákok, a magas színvonalú képzéseink mellett egyértelműen Pécs város vonzerejének, különleges atmoszférájának is köszönhető. Ők mintegy száz ország felé viszik a hírünket, így azt gondoltuk, gesztusként a hazájukat jelképező táblákkal köszönjük meg nekik, hogy barátaik, családtagjaik körében népszerűsítik egyetemünket, városunkat, Magyarországot” – mondta dr. Bódis József.

Forrás

PTE

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!