GrandEXPO - gyógyszerészeti szakmai konferencia

2018. május 11.

A magyar lakosság egészségi állapota az egyik legrosszabb Európában, a magyar férfiak és nők 5 évvel kevesebbet élnek, mint más országok lakosai. Itthon az idősödő háziorvosi kar és a túlterhelt sürgősségi osztályok problémájára jelenthet megoldást a gyógyszerészi gondozás elterjedése.

A Hungaropharma Zrt. által szervezett grandEXPO mára a legnagyobb gyógyszerészeti szakmai konferenciává nőtte ki magát. Idén 38 kiállító és több mint 500 patikából csaknem 1000 fő vett részt a kétnapos rendezvényen, melynek központi témája a gyógyszerészi gondozás, a gyógyszerészeti tanácsadás szerepe volt.

A szervezők közleménye szerint a gyógyszerészi gondozás keretében nem csak rendszer szinten tudják követni a gyógyszerészek a visszatérő betegek gyógyszeres kezelését, hanem különféle tesztekkel, szűrővizsgálatokkal és életmódbeli tanácsokkal is hozzájárulhatnak a magyar lakosság egészségértésének, egészségtudatosságának és a beteggel való együttműködésnek a javításához. Emellett a gyógyszerészi gondozásnak a megelőzésben is úttörő szerepe lehetne.

Egy 2017-es OECD országtanulmány szerint a magyar lakosság egészségi állapota az egyik legrosszabb Európában. Hazánk a kardiológiai, illetve az onkológiai megbetegedések területén teljesít a legrosszabbul. A szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozási arány 2014-ben több mint a duplája volt az európai átlagnak, ami elsősorban a dohányzással és az elhízással hozható kapcsolatba. Rákos megbetegedések következtében közel 18 000 férfi és 15 000 nő hunyt el 2014-ben, az OECD-tanulmány azonban megállapítja, hogy az elhalálozások jelentős része olyan életmódbeli kockázati tényezőkhöz kötődik, amelyek megelőzhetők lennének.

A grandEXPO szakmapolitikai kerekasztal-beszélgetése a gyógyszerészi gondozás nyújtotta lehetőségeket tárgyalta. Bodrogi József egészségügyi közgazdász elmondta, szerinte a világ döntéshozóinak többsége az egészségügyi rendszerre koncentrál, míg a jelentős eredményeket elérő országok ezzel szemben inkább életmód paraméterekre költenek több pénzt. Elismerte, hogy ennek tíz év alatt lesz látható eredménye, ugyanakkor szerinte érdemes volna hosszabb távon gondolkodnunk.

Minden helyzetben, de főleg a kardiológiai és onkológiai megbetegedések esetében lenne fontos az egészségtudatosság, az egészségértés - ez a megelőzést is segíthetné. Kiváló lehetőség az egészségértés fejlesztésére és a rendszeres szűrővizsgálatokra a betegek és a gyógyszerészek közti napi szintű találkozás - fejtette ki Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója. Ráadásul sok esetben a felírt receptek felülvizsgálatával elkerülhetők lennének a mellékhatások, az interakciók okozta ártalmak is. Sok gyógyszer - mint például a sürgősségi fogamzásgátlás - vény nélkülivé tételét az akadályozza, hogy nincs meg mögötte az a gyógyszerészi gondozás, ami lehetővé tenné, hogy a gyógyszerész felmérhesse, ki kaphatja, és ki nem kaphatja meg az adott gyógyszert.

A gyógyszerészi gondozás elterjedésének egyik fontos feltétele lenne Pozsgay Csilla szerint, hogy az orvosok és a gyógyszerészek közösen üljenek le és alakítsák ki a keretrendszerét, és létrejöjjön az együttműködés az orvosok és a patikusok között. A gyógyszerészi gondozás alapját egyrészt a magyar társadalom magas bizalmi indexe adja a gyógyszerészek iránt, illetve az a tény, hogy jóval gyakrabban találkozik a gyógyszerész a beteggel, mint az orvos - emelte ki Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a konferencia egyik beszélgetésén elhangzott egy onkológus főorvos asszony részéről, hogy átlagban öt percet tud szánni egy betegre. Öt perc alatt a változásokat, leleteket, életmódbeli tanácsokat nem lehet megbeszélni, és vannak távolságok is az orvos-beteg kapcsolatban. Ezt a szerepet a gyógyszerész tudná átvenni. Szerencsés dolog, ha a beteg mindig ugyanabban a gyógyszertárban váltja ki az összes gyógyszerét, hiszen akkor egy teljes kontrollt tud a gyógyszereléshez értő a terápia fölött biztosítani.

A pécsi Gyógyszerészeti Intézet és Klinikai Központi Gyógyszertár intézetigazgatója, dr. Botz Lajos szerint a gyógyszerészi gondozás eredményeként csökkennek a gyógyszerekkel összefüggő ártalmak, csökken a hospitalizáció és nő a gyógyszerek megfelelő használata. Szerinte a betegségkultúrából mielőbb át kellene lépnünk az egészségkultúrába - noha ettől egyelőre távol állunk.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy az orvosok és gyógyszerészek közötti egyetértés és együttműködés kiemelt fontosságú. Az orvosok túlterheltségét, valamint a háziorvosok átlagéletkorát tekintve 10 év van arra, hogy olyan szintre kerüljön a gyógyszerészi gondozás, ami elfogadható a lakosság részére.

Forrás

bama.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!