Súlyos veszélyben a gyerekek fogazata

2018. május 29.

Elborzasztó adatokkal sokkolta az országot az Európai Fogorvosok Szövetsége az elmúlt napokban. Adataik szerint egy átlagos magyar hatodikosnak háromnál több foga hiányzik, lyukas vagy tömött. Bár a valóság nem ennyire végzetes, dr. Balásné dr. Szántó Ildikó szerint nagy problémák vannak a szülők tájékozatlansága miatt.

Pár éve készített egy átfogó felmérést a Council of European Dentists, vagyis az Európai Fogorvosok Szövetsége, aminek sokkoló eredményeit újra felkapta a média a napokban. A Szövetség szerint a magyar 12 évesek fogazata a legrosszabb Európában, ebben az életkorban már csak alig nyolcaduknak van ép fogsora. A helyzet később sem javul, a 19 éveseknek már több mint öt foga hiányzik.

Dr. Balásné dr. Szántó Ildikó, az ÁOK Gyermek- és Ifjúsági Fogászati Tanszékének vezetője, a Magyar Gyermekfogászati és Fogszabályozási Társaság elnöke szerint a valóság valamivel árnyaltabb, bár tény, hogy a magyar szülők rendkívül tájékozatlanok a fogápolásról.

"Az elrettentő adatokkal a szakma régóta tisztában van, ezért a magyarországi fogorvos társaságok komoly célt tűztek maguk elé, ez pedig a fogápolással kapcsolatos szemléletváltás. A hamarosan induló kampánynak négy alappillére van: a gyermekek táplálását, a helyes szájhigiénét, a fogászati szűréseket és a financiális szempontokat körüllengő tévhitek eloszlatása, és a tények erősítése" - mondja a pécsi szakember.

A legnagyobb proléma, hogy a gyerekek rendszeresen nassolnak az étkezések között, és víz helyett cukros üdítőket isznak. Míg Európa más országaiban inkább almát csipegetnek, addig a magyar gyerekek a chipshez nyúlnak.

"Hasonlóan nagy bajokat tud okozni, ha egy óvodás magának mossa a fogát, hiszen 6-8 éves korig még nem olyan fejlett a gyerekek finommozgása, hogy maguktól meg tudják precízen mosni a fogukat" - mondja az orvos, aki hangsúlyozza, hogy amikor egy hároméves a fogászati székben fekszik, az a szülő információhiánya vagy gondatlansága miatt fordul elő.

A szájhigiénéhez hozzátartozik, hogy megfelelő mennyiségű fluorid jusson a fogaknak, mivel ez a nyomelem elengedhetetlen az egészséges fogazathoz. A köpni még nem tudó gyerekeknek - körülbelül hároméves kor alatt - általában fluoridmentes fogkrémeket javasolnak a szakemberek, idősebb gyerekeknek 500, felnőtteknek pedig 1500 ppm (parts per million, azaz rész a millióban) fluoridtartalmú fogkrémet érdemes vásárolni. A fogkefék megválasztásakor a közepesen erős sörtéjű fogkefét ajánlják, de a szakember szerint jó megoldás az elektromos fogkefe is, mert élvezi a gyerek használni, és alaposabban is tisztít, mint a hagyományos fogkefe, épp a fejletlen finommozgás miatt.

Hároméves kortól egészen tizennyolc éves korig az állam teljes körű, térítésmentes fogászati ellátást biztosít a gyerekeknek az állami fogászati intézményekben. Hivatalosan félévente látja a fogorvos a gyerekek fogsorát, az iskolákkal való együttműködés mégis nehézkes, az előírt fogászati kezelésre pedig - ha valami baj van - a szülők sokszor nem viszik el a gyerekeket. Egy gyerek fogászati kezelésénél ráadásul szinte biztos, hogy nem kell a zsebünkbe nyúlnunk, csakis drasztikus problémák esetén, de azokra is lehet pályázati támogatást kérni.

"Az európai tudományos trendekhez próbálunk mi is felzárkózni, Magyarországon is egyre nagyobb teret nyer az altatásos ellátás, illetve a szedációs, vagyis a nyugtató gyógyszer használata mellett végzett beavatkozás. Egy páréves gyermeknek ugyanis pszichés trauma lehet egy-egy fogászati beavatkozás, amit felnőttként is tovább hordoz, altatásban vagy nyugtató gyógyszer adása mellett azonban akár kellemes élményekkel is távozhat a fogorvosi rendelőből" - mondja dr. Balásné dr. Szántó Ildikó.

Forrás

pecsma.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!