Pezsgő lakáspiac, emelkedő albérletárak

2018. június 20.

Átfogó elemzést készített a profitline.hu gazdasági szakportál és az ingatlan.com a nagyobb városok albérletárairól, alapvetően a garzonokra fókuszálva. Eszerint komoly pezsgés indult meg a pécsi lakáspiacon, egyre többen befektetési céllal vásárolnak lakást, hogy azután kiadják. Különösen a külföldi egyetemistákra számítanak sokan.

Az ingatlan.com elemzése ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet: a diákok mellett az elmúlt időszakban egy másik célcsoport is megjelent, a munkavállalóké, akik nagyon gyakran friss diplomások.

Pécsett az elmúlt időszakban többek között a városba települt a Viessmann szolgáltatóközpontja, az Aldi régiós informatikai centruma, a Foss dán biotechnológiai cég is keresett-keres jól képzett dolgozókat, de nem szabad megfeledkezni a már hosszabb ideje itt működő cégek jelentős munkaerőigényéről sem, gondolhatunk akár az amerikai Harman, a német ITSH, vagy a Hauni létszámbővítéseire is.

A független piaci szakportál elemzése is alátámasztja ezt: Pécsett jelenleg 3,56 százalék a relatív munkanélküliségi mutató, az elmúlt öt évben 56 százalékkal csökkent az álláskeresők aránya a statisztikák szerint.

A nagyobb egyetemi városok között egyébként Pécsett a garzonok albérletára az egyik legmagasabb: átlagosan 80 ezer forint (városrészenként ez eltérő), ez ellenben jóval elmarad a budapesti 110 ezres havi ártól. Debrecenben viszont havi 70 ezerért, Szegeden 65 ezerért, Miskolcon pedig csupán 55 ezerért kaphatunk garzont átlagban.

A szakemberek szerint megéri lakásba fektetni a pénzt, a banki betétnél komolyabb hozam érhető el vele. Nem véletlen, hogy Pécsett is nagyon sok helyen zajlik jelentős ingatlanfejlesztés. Az egyetemi városrészben szinte új utcák születnek, de a belvárosban, sőt más városrészekben is egyre-másra indulnak meg az építkezések.

Forrás

pecsma.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!