Rendkívüli közgyűlés a Gyermekklinika fejlesztéséért

2018. július 5.

Rendkívüli közgyűlést hívnak össze azért, hogy a József Attila úton található Gyermekklinika fejlesztése megtörténhessen. A cél az, hogy a kis betegek barátságosabb körülmények között gyógyulhassanak, és sokkal korszerűbb, modernebb gépeket használhassak az orvosok.

Pécsett a rendszerváltás óta nem került sor olyan mértékű, a pécsi gyermekklinikai ellátás fejlesztését célzó beruházásokra, amiket jövőre indíthatnak el a belvárosi épületegyüttesnél. A munkálatok minél gyorsabb lebonyolításához azonban a Pécsi Építési Szabályzat soron kívüli módosítására is szükség van, ezért júliusban rendkívüli közgyűlést hív össze a pécsi önkormányzat.

A fejlesztés során két új szárny épül, így bővítik a gyermek- és ifjúságpszichiátriát, és korszerűen felszerelt gyermeksürgősségi, baleseti osztályt alakítanak ki. A lépéssel létrejön egy közel 800 négyzetméteres új központ, majd egy 1100 négyzetméternyi klinikarészt teljesen felújítanak. Mindezek mellett modern műszereket, eszközöket is vásárolnak.

Dr. Decsi Tamás professzor, a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója elmondta, hogy két, egymástól elkülönült projekt ez, és két különböző szakmai területet érint. A baleseti sebészeten és a sürgősségin új műtőblokkot alakítanak ki és jóval barátságosabb lesz a betegek elhelyezése, hiszen a többágyas kórtermek helyet kétágyas szobákban gyógyulhatnak, a gyermekpszichiátrián pedig több ággyal rendelkeznek majd.

Őri László, a terület önkormányzati képviselője, Pécs alpolgármestere szerdán egyeztetett a gyermekklinika vezetőivel, igazgatójával, ezt követően elmondta: a kormány tavaly döntött arról, hogy másfél milliárdot biztosít a gyermekklinika fejlesztésére, ami a pécsi és a régiós gyermekellátásban léptékváltást jelent.

"Az építési szabályzat sürgősségi módosításával is azt szeretnénk elérni, hogy minél hamarabb elkezdődhessen a munka. A tervezés a végső fázisába ért, és ha minden jól halad, a kivitelezési közbeszerzés is sikeres lesz, akkor várhatóan 2019-ben el is kezdődhet a beruházás" - nyilatkozta Őri László, hozzátéve azt is, hogy a város és az egyetem közötti stratégiai szövetség egyik jele a PÉSZ soron kívüli módosítása - ezt a kapcsolatot szeretnék a jövőben tovább erősíteni.

Forrás

pecsma.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!