Az őssejtkutatás eredményei

2018. július 23.

Az orvostudomány ma már csodákra képes, az egyik vezető gyógyászati ágazat az őssejtkutatásból indul ki.

"A legelső őssejt, amiből mindannyian származunk, az valójában a megtermékenyített petesejt, amely a megtermékenyülés után körülbelül tizennégy napig osztódik. Egyik részéből a vázizomzat fejlődik ki, aztán a gerinc és az idegrendszer, végül az egész ember. Ám amikor megszülettünk, onnantól fogva úgynevezett multipotens őssejtekkel rendelkezünk. A köldökzsinórvérben sok őssejt található és ezt kérésre el lehet tetetni, de ezek alapvetően a csontvelőben keletkeznek és később is ott találhatóak, ahol a vérképzés történik. Amikor megszületünk, még nagyon magas az őssejtszámunk, de az öregedéssel egyre csökken" - magyarázza a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Népegészségtani Intézetének PhD-hallgatója, Molnár Richárd.

Az őssejtek fontos feladata, hogy ha valahol sérülés történik az emberi testben, akkor a helyszínre sietnek és regenerálják a sérült szövetet. Az elhullott sejtek helyében két irányból lehetséges pótlás, 20 százalékban az őssejtekből, 80 százalékban pedig az adott sejt osztódásával. A csontvelő őssejtjeit lehet befolyásolni, mégpedig rá lehet venni arra, hogy kilökődjenek a csontvelőből. Aztán a vérből lehetséges izolálni ezeket az őssejteket, amit beadnak a betegnek vérkészítményben.

"Valójában a csontvelő-transzplantációhoz nem szükséges szike, de életmentő lehet egy leukémiás, kemoterápiát kapott páciens esetében, akinek már alig működik az immunrendszere. Nem mindig sikerül, de már a hetvenes évek óta ismert ez az eljárás" - fejti ki Molnár Richárd.

Az őssejt-szint növelhető úgy is, ha az ember nevet egy jót, vagy azzal, ha kimegy futni, biciklizni, tehát fizikai aktivitást végez. Egy amerikai kutatócsoport vette észre, hogy a Klamath-tó környékén élő indiánok idős korukban is nagyon jó fizikai és szellemi állapotban vannak. A táplálkozásuk volt a kulcs, kiderült, hogy egy speciális kék-zöld algát fogyasztanak, ami megemeli az őssejtszintjüket. A nyugtatók és a feketekávé azonban éppen ellenkezőleg hat.

"Mi 2006-ban kezdtünk el ezzel kapcsolatos egér-, patkány- és nyúlkísérleteket végezni Pécsett. Úgy gondoltuk, ha létezik egy anyag, ami fizikailag megemeli az őssejt-szintet és ezáltal az ember egészsége javítható, akkor biztos, hogy több ilyen is létezik. Az állatok csontvelőjét vizsgáltuk néhány órás és egynapos időintervallumban, és találtunk néhány szóban forgó anyagot, amiből gyógykészítményt is gyártottunk" - mondja.

A plasztikai sebészetben is használnak őssejtbeültetést. Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban divatos eljárássá vált, hogy a túlsúlyos nők leszívatják a zsírt és ebből izolálják az őssejtet, amit utána oda ültetnek be szépészeti eljárással, ahová szeretnének és így megnagyobbítják mondjuk az ajkukat. A modern fogászat szintén használ őssejteket. Viszont itt csak a saját sejteket lehet felhasználni, mert különben kilökődnek. Ma még nem vagyunk rá képesek, hogy teljesen visszanövesszünk egy fogat, de ez a jövő.

Forrás

boon.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!