Tudományos együttműködés a Transzlációs Medicina Központ és a Heim Pál Gyermekkórház között

2018. október 3.

Egyre többet hallani a kifejezést: transzlációs medicina, de még kevesen tudják, mit is jelent ez a fogalom. Aki október 2-án részt vett a fővárosi Heim Pál Kórház tájékoztatóján, egy kicsit közelebb kerülhetett a rejtély megfejtéséhez, ugyanis ezen a rendezvényen jelentették be a budapesti intézmény együttműködését a már két éve működő pécsi Transzlációs Medicina Központtal.

Az eseményen részt vett az egészségügyi államtitkár, a Heim Pál Kórház korábbi főigazgatója, Nagy Anikó is, aki úgy fogalmazott, hogy a transzlációs medicina híd az alapkutatás és a gyakorlati orvoslás között. Az új technikának köszönhetően javul a prevenció, felgyorsul a betegségek diagnosztikája, javul a betegellátás minősége, és nem utolsósorban költséghatékonyabbá válik az egészségügyi ellátás.

Dr. Hegyi Péter professzor, a Pécsi Tudományegyetem Transzlációs Medicina Központjának igazgatója úgy fogalmazott, hogy korábban, amíg egy betegséggel kapcsolatos új kutatási eredmény beépült a kezelési protokollba, eltelt 15-20 év. A transzlációs medicina ezt az időt igyekszik lerövidíteni, akár egy évre. Ehhez a munkához sok együttműködőre van szükség, hiszen a kutatás mellett adatokat kell gyűjteni, ellenőrizni kell a gyakorlati alkalmazás eredményeit.

Nem véletlen, hogy a pécsi központ is több egységből áll: alapkutatási, betegellátási és interdiszciplináris részekből. Ez utóbbiban informatikusok, biostatisztikusok, jogászok, közgazdászok és orvostudományi végzettségűek segítik elő az alap és a klinikai kutatás, illetve a jó minőségű betegellátás működtetését. Az egyetemi központokban javasolt mindhárom egység megléte, míg a kórházakban elsősorban a betegellátást érdemes transzlációs szintre emelni.

Dr. Miseta Attila, a PTE rektora elmondta, hogy 2016 januárjában innovatív módon a PTE volt az első magyarországi egyetem, amely megteremtette ennek az új rendszernek a lehetőségét, vállalva ezzel egy teljesen egyedi betegellátási, oktatási és tudományos modul elindítását. Az eredmények önmagukért beszélnek. A heveny hasnyálmirigy gyulladás területén - az első betegségcsoportban, amiben ezt az új modult az egyetem kipróbálta - átlagosan két nappal csökkent a betegek benn fekvésének ideje, felére csökkent az antibiotikum használat, harmadára csökkent a halálozás, és ezek eredőjeként 25%-kal csökkent a betegellátás költsége.

Hangsúlyozta, hogy a gyermekkori hasnyálmirigy-gyulladás nemzetközi kezelési útmutatójának elkészítésére a tavalyi évben épp a most megalakuló központ vezetőit kérte fel a Nemzetközi Hasnyálmirigy Társaság. Az útmutató idén meg is jelent, és 2018-tól a világ minden táján ez alapján kezelik a gyermekkori hasnyálmirigy gyulladást. Nem titkolt célja az egyetemnek, hogy Magyarországon elsőként az orvostanhallgatók oktatásába is kötelező tárgyként vezesse be a transzlációs medicinát.

"A transzlációs medicina a XXI. század áttörése az orvostudományon belül" - mondta Nagy Anikó államtitkár. Hozzátette, hogy Pécs és Székesfehérvár után idén tavasszal - még a Heim Pál főigazgatójaként - ő bábáskodott a budapesti, első Gyermek Transzlációs Medicina Betegellátó Központ létrejötténél. Az államtitkár szerint a transzlációs medicina több fontos közpolitikai területen egy időben képes javulást elérni, beleértve az egészségügyet, az oktatást és a tudományt, ezért országos programmá emelése Magyarországnak is nemzeti érdeke.

Forrás

weborvos.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!