A radiológia nemzetközi napja - november 8.

2018. november 9.

Wilhelm Conrad Röntgen német fizikus 1895. november 8-án fedezte fel a röntgensugárzást, ami lehetővé tette a tudomány számára, hogy bepillantást nyerjen az emberi test belsejébe. A radiológia születésének évfordulója alkalmából az Európai Radiológiai Társaság, az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság és az Amerikai Radiológiai Társaság közös kezdeményezésére rendezik meg a radiológia nemzetközi napját.

A kezdeményezéshez 2012-től az elmúlt évek során világszerte több szervezet csatlakozott, köztük a Magyar Radiológusok Társasága is, célul tűzve ki a radiológia fontosságának, a modern orvoslásban betöltött nélkülözhetetlen szerepének jobb megismerését.

A korábbi években az esemény középpontjában az emlődiagnosztika, a gyermekradiológia, az agy és a mellkasi szervek képalkotása, valamint a sürgősségi radiológia állt. A sürgősségi radiológia a képalkotó diagnosztika relatíve új szubspecialitása. Világszerte, így hazánkban is, a radiológiai osztályok folyamatos munkarendben, napi 24 órán keresztül biztosítják a nagy sürgősségi centrumok és a kisebb ellátóhelyek betegei számára nélkülözhetetlen képalkotó diagnosztikát. Olyan páciensek számára nyújtanak gyors diagnosztikai hátteret, mint például a balesetet szenvedettek, a stroke betegek, az akut hasi katasztrófa vagy az eszméletlen állapot miatt kórházba került betegek.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!