Arts-in-Med – Dr. Horváth J. Attila vetítettképes előadása

2018. november 15.

Az Arts-in-Med őszi programsorozatának zárásaként „Fájdalom és szenvedés” címmel dr. Horváth J. Attila nyugalmazott egyetemi docens vetítettképes előadását láthatják-hallhatják az érdeklődők.

A fájdalom alapvetően csodálatos dolog, ami nélkül élni nem lehet. A környezethez való alkalmazkodás egyik lényeges tényezője, ezen alapul az életben maradás és az evolúció. Minden élőlény, még a legprimitívebb sejtes szerveződés is reagál az őt ért diszkomfortra, ami a létét veszélyeztetné. A fájdalmat meg kell tanulnunk elviselni, arra önkéntelenül reagálni. A fejlett központi idegrendszerrel rendelkező élőlények képesek a fájdalommal azonosítani a közelgő veszélyt, sőt az ember és a főemlősök azt társítani is tudják a szenvedéssel. Alapvető emberi tulajdonság a szenvedés olyan mértékű megélése, amely testi elváltozásokat is okozhat. Ha a testünk állandóan sajog, akkor mindig arra figyelünk, másra nem vagyunk képesek. A fájdalom sokszor annyira erős, hogy feltétlenül csillapítani vagy megszüntetni szükséges, hogy az ember teljes életet tudjon élni.

Kérdés, hogy fájdalom és szenvedés nélkül lehet-e teljes életet élni? Egyáltalán létezik-e fájdalom és szenvedés nélküli emberi élet? El tudjuk-e fogadni saját szenvedésünket? Manapság a testi és a lelki diszkomforttól mindenáron szabadulni akarunk, ezért elhatalmasodott az alkohol, a drogok és az élvezeti szerek iránti fogékonyságunk. Ezek azonban hosszú távon növelik a problémákat, és szenvedélybeteggé teszik az embert. A szenvedés elfogadására való készségünk hiánya torzítja az örömre, a boldogságra, a megbánásra, a vezeklésre való alkalmasságunkat is. A világon valószínűleg alig él néhány tucat ember, akik veleszületetten nem éreznek erős fájdalmat, azonban ők folyamatos életveszélynek vannak kitéve, mivel későn ismerik fel a testükben előforduló kóros elváltozásokat.

Az előadóról:

Dr. Horváth J. Attilát 1968-ban avatták orvosdoktorrá a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. Először a Kórbonctani Intézetben, majd a Pécsi Városi Kórház sebészeti osztályán dolgozott gyakornokként. A POTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében tanársegéd, adjunktus, majd docens, 1996-tól igazgatóhelyettes. 1976-ban lett az orvostudományok kandidátusa. 1992-ben megalakította a fájdalom ambulanciát.

Baranya és Somogy megyei regionális szakfőorvosként, majd az Egészségügyi Minisztérium szaktanácsadójaként tevékenykedett az aneszteziológia és az intenzív terápia oktatása területén. Hosszú évekig volt a Baranya Megyei Orvosi Kamarának, annak Etikai Bizottságának alelnöke, elnöke. Az orvoskaron számos bizottságnak volt tagja, vezetője. 1999-ben az egyetem megbízta a Foglalkozás-orvostani Szakmai Grémium vezetésével.

Kitüntetései közül a Hypokrates Emlékérem, a Batthyányi Strattmann László-díj, valamint a szakmai iskolateremtő tevékenységéért kapott Aneszteziológiai díj emelhető ki.

Dr. Horváth J. Attila nyugalmazott egyetemi docens vetítettképes előadása november 26-án, 18 órakor kezdődik a Szigeti úti, első emeleti tanácstermünkben.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!