Európán túlra is van lehetőség ösztöndíjjal eljutni

2019. március 18.

Campus Mundi élmények

Pakodi Ferenc Dél-Koreában (Chung-Ang Egyetem), Vejtey Kinga Japánban (Akita Egyetem) tanult a Campus Mundi ösztöndíj révén. A PTE hallgatóit keleti tapasztalataikról kérdeztük.
 
 

Adminisztráció
Bonyolultnak hihetnénk, de a Campus Mundi rendszere annyira egyszerű és egyértelmű, hogy a jelentkezési folyamat egyik hallgatónak sem okozott nehézséget. És hogy a fogadóintézménnyel milyen volt tartani a kapcsolatot? „A Chung-Ang Egyetem kijelölt munkatársa minden emailemre azonnal válaszolt.” – meséli Pakodi Ferenc, majd hozzáteszi: „Mindössze a vízumért kellett Budapestre felutaznom, azt viszont kiemelném, hogy egy hétig a nagykövetségen kell hagyni az útlevelet, míg el nem készül a beragasztott diákvízum.” „Részletes információval láttak el minket érkezésünk napján konkrétan mindennel. A minden magába foglalja a további szükséges papírmunkát, a költségeket, határidőket, busz és taxi információt, a szelektív hulladékgyűjtést, információt a szállásról és szobatársról, valamint az egyetem szabályairól.” – mondja Vejtey Kinga. – „Ami kellemetlenségre egy ilyen utazásnál számítani lehet, az a repülőgépek késése, ami elég gyakori. Ez velem is megesett, fél nappal később értem Akitába.” Az egyetem által kijelölt Global Ambassadorok már a reptéren vártak bennünket üdvözlő ajándékkal, légkondicionált busszal vittek el minket a kollégiumig.” – idézi fel kalandja kezdetét Pakodi Ferenc.

Szállás és pénz
„A megélhetésre az egyetem négy hónapi ösztöndíjat biztosított, havi 60.000 jen értékben, ami körülbelül 144.000 forintot jelent. Ez elég volt az étkezés, számlák fizetése és egy kisebb kirándulásra, mely nekem Tokió látogatását jelentette. Viszont, ha valaki Japánba utazik, arra fel kell készülnie, hogy az árak a nekünk megszokottakhoz képest általában meglepően magasak.”- figyelmeztet Vejtey Kinga. A Campus Mundi keretein belül egyébként van lehetőség útiköltségtámogatásra, sőt, szociális kiegészítő támogatásra is. Maga a kollégium, valamint az egyetem főépülete minden igényt kielégítő, csúcstechnológiás épület volt. Megérkezés után nyitottak nekünk koreai bankszámlát, mely a kollégium kifizetéséhez kellett elsősorban, azonban utána is alacsonyabb költségeket garantált a hazai bankkártyához képest.” – meséli a koreai viszonyokról Pakodi Ferenc. Vejtey Kinga is elégedett volt a szállással: „Az Akita Egyetem négy szálláslehetőséget biztosít. Két újabbat, ezek a legdrágábbak, egy elsőéveseknek fenntartottat és a University Village-et, ami a legolcsóbb. Utóbbin belül lehetőség van a témaházak egyikébe bekerülni, ami nekem is sikerült. Így a félévemet a Japán természet és kultúra témájú házban töltöttem, melynek végül az egyik vezetője lettem.”

Nyelv
„A japán nyelvet elsajátítottam annyira, hogy elveszni nem tudnék, és a középfokú nyelvvizsgát is le tudnám tenni kis extra tanulással – mondja Vejtey Kinga. Pakondi Ferenc nem volt ennyire szerencsés, ám ő eleve közgazdaságtant tanulni ment Dél-Koreába: „Ami számomra szokatlan volt, hogy a legtöbben nem, vagy csak alig beszélnek angolul. Ezért érdemes pár alapkifejezést megtanulni koreaiul, akár az út előtt is. Ha ez nem sikerülne, az sem gond, ugyanis a CAU-n választhattok kezdő koreai nyelvórát, amiért rendes tantárgyként kreditet is kaptok. Az órák egytől egyik érdekesek voltak, a követelmények teljesítetők. A közgáz tárgyakkal is teljességgel meg voltam elégedve, a tanárok kiválóan beszéltek angolul.”

A legfontosabbat nem említették.

Milyen mértékű lehetőségeket nyit meg a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacon egy távol-keleten szerzett tapasztalat, gyakorlat, nyelvtudás és kapcsolatrendszer?

További info: http://mobilitas.pte.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!