Nők ezrei szenvednek az endometriózisban

2019. április 1.

Tíz éve még ritkaságnak hitték az endometriózist, mára azonban már krónikus népbetegségként tartják számon ezt a nők mindennapjait megkeserítő kórt. Hazánkban minden tizedik fogamzóképes korú hölgy érintett, a meddő nők negyven százaléka a betegség miatt képtelen teherbe esni.

Az "Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány felvállalta az érintett nők támogatását, országszerte felhívják a figyelmet a betegségre. Az endometriózis világnap pécsi rendezvényén, március 27-én izgalmas előadásokkal várták az érdeklődőket a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. Az előadások mindegyikén neves helyi szakértők osztották meg gondolataikat a tünetekről, a diagnózisról, és elmondták, miként lehetséges a betegség mellett egészséges szociális és szexuális életet élni. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a fájdalmas, rendszertelen menstruáció nem normális.

A betegségre figyelmeztető jel lehet, ha gyakran szenvedünk csípő- vagy deréktáji, székletürítési, vizelési, vagy evés közbeni fájdalomtól, szúró érzéstől. A hagyományos kezelési módszerek a gyógyszeres terápia, a hormonpótlás, a laparoszkópiás műtét, valamint a méheltávolítás. Sokan azonban úgy vélik, az alternatív módszerek - méregtelenítés, diéta, akupunktúra - is csökkenthetik a tüneteket.

Forrás:

bama.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!