Az öngyilkosság megelőzés világnapja – szeptember 10.

2019. szeptember 10.

A WHO adatai szerint évente több mint 800 ezer ember hal meg öngyilkosságban, azaz minden 40. másodpercben valaki véget vet az életének. Világviszonylatban a 15-29 évesek körében a második helyen szerepelő halálok az öngyilkosság.

Magyarországon is riasztóak az adatok: a KSH adatai szerint 2016-ban 1317 férfi és 446 nő halt meg emiatt. A kísérletezők száma ennek nagyjából a tizenötszöröse, és ennél sokkal többen vannak azok, akik ezen gondolkodnak. Olyan problémáról van tehát szó, amely közvetlenül vagy közvetetten nagyon sok embert érint.

Az öngyilkosság elleni harcban kulcsfontosságú a nyílt kommunikáció. Sok közösségben ez tabu téma, vagy csak suttogva lehet róla beszélni. Ha el szeretnénk oszlatni az öngyilkossággal kapcsolatos téves hiedelmeket és csökkenteni szeretnénk a stigmákat, akkor olyan nyíltan kell beszélnünk az öngyilkosságról, mint bármilyen más népegészségügyi problémáról. Természetesen mindezt körültekintően kell tennünk.

A Pécsi SOS Élet Telefonszolgálat az év minden napján várja az öngyilkosság gondolatával küzdők hívásait, este 7 és reggel 7 óra között. Számuk ingyenesen hívható: 06-80-505-390.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!