Kortalan Tudomány Konferencia és Fesztivál – október 2-5.

2019. szeptember 27.

A Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Kutatások Intézete az Egészségtudományi Karral, a Szentágothai Szakkollégiummal és a Közgazdaságtudományi Karral ismét megrendezi a Kortalan Tudomány Konferenciát és Fesztivált október 2-a és 5-e között. Célja egyetemünk kultúrájának és kutatásainak elismerése és ünneplése, valamint az igényes és érthető tudománykommunikáció mellett interaktív együttműködések létrehozása az egyetem körein belül és kívül is.

Az idei magyar és angol nyelvű nemzetközi konferencia és művészeti fesztivál témaköre – hasonlóan a tavalyi rendezvényhez – az „Art of Ageing” (Öregedés művészete), amit nemcsak biológiai folyamatként értelmezünk, hanem egy általános és univerzális folyamatként is, ami az idő múlását jelzi.

Október 2-án, a rendezvény nyitónapján Art of Ageing – Aktív idősekért workshop címmel egy műhelybeszélgetés kezdődik, melynek célja meghatározni a külföldi minták segítségével a hazai jövőképet az aktív idősödés témakörében. A szakmai műhelybeszélgetést követően délután színes programok várják az érdeklődőket.

Október 3-án, az Art of Ageing – Aktív idősekért nemzetközi és szakmai továbbképző konferencia az aktív idősödésre fókuszálva olyan, az idősek egészsége és életminősége szempontjából alapvető fontosságú kérdéssel foglalkozik, amely segít a jó életminőség minél további megtartásában. Az előadók hazai és nemzetközi kitekintést nyújtanak az aktív időskor szervezett támogatási lehetőségeiről, illetve bemutatásra kerülnek egyes konkrét részterületek, mint pl.: esendőség szindróma, generációs problémák, mozgásprogramok, táplálás. A konferencia az egészségügyi szakdolgozók részére egyben szabadon választható szakmacsoportos továbbképzés is. Az időskor egészségügyi kérdései számos aspektusból tárgyalásra kerülnek, pl.: mozgás, táplálkozás, belgyógyászat, sürgősségi ellátás.

Október 4-én Szakkollégiumi napot tartanak a PTE Általános Orvostudományi Karának tanácstermében, ahol a különböző egységek hallgatói, valamint oktatói adnak elő az aktív idősödés témakörben. Az esemény konferencia részével párhuzamosan a fesztiválhét is megnyitja kapuit és izgalmas panelbeszélgetésekre, kulináris élményekre invitálják az érdeklődőket.

Napjaink életvitelében egyre kevesebb teret kap a hagyományos vallásgyakorlás, a vallás közösségben történő megélése, és előtérbe kerül az egyén és Isten kapcsolata, vagy épp más, nem európai ideológiák veszik át a katolikus hit szerepét. De tényleg ez a helyzet? Elvallástalanodnánk? Mennyire egyeztethető össze modern életünk a hittel és a vallással? Porpáczy Attila katolikus lelkipásztor számos hasonló kérdés felvetése mentén próbál válaszokat találni és adni a Vallás – lassú méreg vagy a szellem gyógyszere? – című panelbeszélgetésen.

A Sport, korok, életek – panelbeszélgetés meghívott előadói elmondják, hogy mit adott hozzá életükhöz a sport, hogyan kezdték el, és milyen kihívásokkal kell szembenézniük nap mint nap. Az eszmecsere során nagy hangsúlyt fektetünk a generációs különbségekre.

A divat iránt érdeklődők sem maradnak izgalmas beszélgetés nélkül, számukra divatbemutatóval készül Frank Adél divattervező és iparművész, majd az ezt követő Divatosan akkor és most panelbeszélgetés előadói cserélnek gondolatokat arról, miként változott a divat fogalma az elmúlt évtizedekben.

Október 5-én, az HBO 2019-es, Csernobil című minisorozatára és annak népszerűségre épülő Nemzedékeken át: Csernobil sugarai című beszélgetés remek lehetőséget ad arra, hogy a különböző tudományterületekről meghívott előadók segítségével (atomfizikus, klinikai fizikus, sugárbiológus, környezetvédő, valamint irodalomtörténész) jobban megértsük a csernobili katasztrófa körülményeit és korokon átívelő hatását.

Zárásként egy egyedülálló kulináris programra hívják az érdeklődőket, ahol egy Historizáló vacsora keretében a Püspöki Magtár Látogatóközpontban elevenítik fel I. Ferenc József pécsi látogatását, amiről P. Horváth Tamás idén megjelent „A Zsolnay” című könyvében ír. Az akkori grandiózus étkezések menüje fennmaradt, és ezt igyekeznek az est folyamán reprodukálni, amit a pécsi pezsgő, valamint a cirfandli és a barátcsuha elnevezésű pécsi borok kísérnek.

A rendezvényfolyam helyszínei: a PTE Általános Orvostudományi Kara, a PTE Egészségtudományi Kara, a Király utcai Reggeli, a Trezor, a 19 Bar&Shop, a Reménysugár Kulturális Egyesület, valamint a Püspöki Magtár Látogatóközpont.

A konferencia részletes programja, valamint a fesztiválhét programelemeire történő regisztráció: http://itdweb.hu/hu/kortalan-tudomany-konferencia-es-fesztival-2019/

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Az esemény programfüzete:

https://www.flipsnack.com/artofageing/art-of-ageing-conference-festival.html

Az esemény leírása:

http://itdweb.hu/hu/kortalan-tudomany-konferencia-es-fesztival-2019/

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!