Békafigurákról és baranyai falusi házakról szerkesztett fotókönyveket dr. Lázár Gyula

2019. október 21.

Dr. Lázár Gyula Levente, az Anatómiai Intézet emeritus professzora a közelmúltban két fotókönyvet is szerkesztett, amik a minap jelentek meg nyomtatásban, egy digitális fotózással foglalkozó cég jóvoltából. A „Békafigurák” és a „Baranyai falusi házak” szerves részei annak az alkotómunkának, aminek korábbi elemei „A pécsi anatómiai gyűjtemény”, valamint a „Református templomok Baranyában” című könyvek voltak.

 

Schweier Rita írása

 

Dr. Lázár Gyula Levente 1976-ban határozta el, hogy tudományos munkái főszereplőinek, szenvedő kísérleti alanyainak, a békáknak, egy békafigura gyűjtemény létrehozásával állít emléket. Éveken át maga is vásárolt értékes, érdekes darabokat, és rendszeresen kapott ajándékba is kollégáitól, ismerőseitől, családtagjaitól. A „Békafigurák” című kötet befejezésekor 832 számozott példányból állt a gyűjteménye, de sok számozatlan, apró figurája is van.

A könyvben 630 darab fotó szerepel a békafigurákról. Csoportosításuk anyaguk alapján történt, vannak köztük kerámiából, fából, ásványokból és kőzetekből készültek, de találni figurákat féldrágakövekből és fémekből is. A fotókhoz magyarázó szöveget is írt, jelölve fajtájukat, származási helyüket, és feltüntette az ajándékozó nevét is.

Minden darabnak megvan a története, amit a professzor különös vonzódással, szenvedélyesen mesél el. Mint mondja, a sokszínű, kedves gyűjtemény sok embernek szerzett örömet, ezért is határozta el, hogy könyvben is bemutatja őket. Létrehozásában két lánya is segédkezett, ezért is van különös értéke a kötetnek.

A „Baranyai falusi házak” című könyv fotóanyaga egy hosszas fotótúra eredményeként született. Dr. Lázár Gyula Levente végigfotózta Baranya településeit, fókuszálva a templomokra, a házakra és az emlékművekre. A könyvben 121 település épületei szerepelnek, tájegységekre bontva. A fotók mellett megjelöli a falvak neveit, a készítés idejét, és fontos, érdekes megjegyzésekkel is ellátja őket, utalva a háztípusokra, a települések szerkezetére, az építészeti stílusjegyekre.

Dr. Lázár Gyula drága hobbinak nevezi szenvedélyét, hiszen egy-egy ilyen kötet több mint tízezer forintba kerül. A könyveket ajándéknak, egyedi emléknek szánja azoknak, akik fontosak a számára.

Jelenleg az Anatómiai Intézet történeti gyűjteményének a dokumentációján dolgozik, ami a digitális korszak kezdetéig mutatja be a régi műszereket, az oktatást, a közleményírást vagy a kongresszusi előadások létrejöttét. Munkájából fotókkal, magyarázatokkal tűzdelt katalógus készül.

Békafigurák

 

      

Baranyai Házak

     

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!