Egészségügyi innovációs startupok

2020. január 7.

Az innovatív projektek az öregedő társadalom egészségügyi kihívásaira nyújthatnak megoldást – mondta a Világgazdaságnak Tóth Mónika, az EIT Health programmenedzsere. A budapesti központú szervezet eddig 31 országban több mint 600 egészségügyi startupot támogatott.

Az EIT Health Közép-, Kelet- és Dél-Európa országait fedi le, 144 partnere között számos egyetem és kórház, nagyvállalat, kutató- és fejlesztőközpont található. Hálózatának Európa tíz legjobb egyeteme közül 7 tagja, ilyen a Cambridge-i és az Oxfordi Egyetem, a Karolinska Intézet, a Delfti, a Müncheni Műszaki Egyetem, és az ETH Zürich. Nagyvállalati oldalon a világ tíz legfontosabb medtech cégéből kilenc a partnere, mintegy 30 milliárd euró éves kutatás-fejlesztési kerettel.

Az intézmény Magyarországon a Debreceni és a Semmelweis Egyetemmel dolgozik közös projekteken, a Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Kutatások Intézete pedig innovációs központként, EIT Health hubként működik.

Tavaly az EIT Health InnoStars több mint 50 startupot mentorált, képzett és támogatott pénzügyileg, köztük olyan kiemelkedő magyarországiakat is, amelyekre Tóth Mónika szerint érdemes lesz a jövőben is odafigyelni. Utóbbiak közé tartozik a Sineko, ami a nemzetközi teleradiológia szoftveres forradalmasítására készül, a megoldása ugyanis megkönnyítheti a radiológiai leletek készítését és fordítását.

Az InSimu csapata orvostanhallgatóknak tenné elérhetővé, hogy applikációval szimulált betegeken gyakorolhassák a diagnózisok felállítását. A programmenedzser az innovatív egészségügyi ötletek valóságos aranybányájának nevezte térségünket a nagyszámú tehetségnek köszönhetően, de rámutatott, hogy más, fejlettebb régiókhoz képest több akadályba ütközik a jó ötletek validálása és jövedelmező üzletté alakítása. Ilyen probléma a startupok fejlett stádiumba (scale up) jutásának a nyugat-európainál nagyobb időigénye, szerinte ezért is fontos a régiós összefogás.

A kelet- és dél-európai startupoknak le kell küzdeniük a származási országokkal kapcsolatos előítéleteket is, és némelyikük számára nagyok a nyelvi akadályok. Termékeik vagy szolgáltatásaik validációja is nehéz az egészségügyi szolgáltatók leterheltsége és a tesztelési lehetőségek hiánya miatt. Újabb nehézség, hogy a privát egészségügy fejlettsége még nem éri el a nyugat-európai szintet, ezért az innovatív megoldások tesztelésére is mérsékeltebbek a lehetőségek.

Az EIT Health Regional Innovation Scheme 13 országban segít megtalálni, inkubálni, validálni és felskálázni az ötleteket: Portugáliában, Olaszországban, Görögországban, Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Cseh országban, Romániában, Horvátországban, Szlovéniában, Észtországban, Lettországban és Litvániában. A startupok az EIT Health különféle akcelerációs programjaival többféle támogatást is elérhetnek. Az EIT Health InnoStars által menedzselt InnoStars Awards programban a győztes csapat 25 ezer eurót, a második helyezett 15 ezer eurót, a harmadik helyezett pedig 10 ezer eurót kap.

Forrás:

Világgazdaság

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!