Országosan is egyedülálló műtétet hajtottak végre a Fül-Orr-Gégészeti Klinikán

2020. január 14.

Szenzációs, az országban is egyedülálló műtétet hajtott végre dr. Gerlinger Imre professzor, a Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti Klinikájának vezetője, és dr. Martin Chovanec, prágai vendégprofesszor a pécsi klinikán. Egy közös operáció során akusztikus tumort távolítottak el a kisagy hídszögletéből úgy, hogy megmaradt a hallóideg, és cochleáris implantátummal rehabilitálták a beteg hallását.

 

Schweier Rita írása

 

Karunkon 2019 áprilisában indult el a vendégprofesszori program, melynek célja a külföldi oktatók és kutatók meghívása, és velük közös kutatási és oktatási együttműködések indítása az Általános Orvostudományi Karon, és a Klinikai Központban. Dr. Martin Chovanec professzor tavaly november elsejétől lett karunk vendégprofesszora azok után, hogy korábban, két alkalommal már részt vett agyalapi műtétekben. 

Mint dr. Gerlinger Imre professzor elmondta, Chovanec professzor olyan fül-orr-gégész, aki komoly idegsebészeti tapasztalattal rendelkezik, és a prágai Károly Egyetem Fül-Orr-Gégészeti Klinikájának osztályvezető docenseként dolgozik. Különös jártasságot szerzett az agyalapi paragangliomák, a sziklacsont-csúcsi folyamatok, valamint az akusztikus neurinómák műtétjeiben.

Mostani együttműködésük során egy belső hallójárati, jóindulatú daganatot távolítottak el, ami elhelyezkedésénél fogva, és bizonyos méretet elérve életveszélyes állapotot hozhat létre, mivel terjedhet a kisagy-hídszöglet felé, és ezáltal nyomja az agytörzset. Mivel a labyrinthuson keresztül történik az eltávolítása, ezért a beteg hallását az érintett oldalon fel kell áldozni. Ritka daganattípusról van szó, melynek operációjához nehéz egy tízmilliós országban megfelelő gyakorlatot szerezni. További nehézséget jelent, hogy a hallóideg is sokszor átvágásra kerül.

A beavatkozás azért számít szenzációsnak, mivel első esetben sikerült megőrizni az arcideg és a hallóideg épséget, és a tumor eltávolítása után a csigába helyezett belsőfül implantátummal rehabilitálni a középkorú férfi hallását. A hét órás műtét során együtt tárták fel a belső hallójáratot, ez a szakasz jelentette a műtét első öt óráját, majd Chovanec professzor a tumor eltávolításában is segítséget nyújtott.

Dr. Gerlinger Imre professzor szerint a későbbi együttműködés során szeretnék tovább finomítani, és rutinműtétté tenni az akusztikus neurinómák translabyrinther eltávolítását, együtt dolgoznak a paragangliomák operációjában is, továbbá a Meniere betegségben szenvedőknél - a hallás megőrzése mellett - retrolabyrinther módon végzik el a vestibularis neurectomiát, ami a szédüléses panaszok megszüntetéséhez vezet.

Chovanec professzor négy havonta, két-három napra érkezik majd Pécsre, hogy a komplikált beavatkozásokban a pécsi szakemberek segítségére legyen. További terv, hogy a pécsi és a prágai rezidensek is tapasztalatot cserélhessenek, és eltöltsenek bizonyos időt a másik fél klinikáján.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!