Annyi a világ, amennyit beletöltesz - Külföldi Tanulmányok Erasmussal

2020. február 13.

Minden volt Erasmusos diák élete egyik legjobb és leghasznosabb élményének tartja a külföldön töltött idejét. Európa szinte összes országában számos egyetem várja a Pécsi Tudományegyetem hallgatóit. Indul a jelentkezés a 2020/21-es tanévre.

Az Erasmus+ programmal rengeteg ajtó nyílik a hallgatók előtt, rengeteg új embert ismernek meg, új kultúrákkal találkozhatnak, számos, a helyi ESN (Erasmus Student Network) által szervezett programon vehetnek részt, és egy addig idegen országot fedezhetnek fel, de szakmai szempontból is sok előnnyel jár. A külföldön tanult vagy szakmai gyakorlatot végzett diákok egyszerűbben helyezkednek el később a munkaerőpiacon, gördülékenyebben alkalmazkodnak a változásokhoz, és sokkal jobban szót értenek különböző emberekkel, ezzel is növelve esélyeiket a nagybetűs életben.
A pályázás feltételei pedig nagyon egyszerűek: aktív hallgatói jogviszony, idegennyelv tudás, jó tanulmányi eredmény, egy motivációs levél és egy önéletrajz. Jó hír, hogy a pályázás már teljesen online történik, így a lehető legegyszerűbb a folyamat.

A hallgató feladata így csak négy lépésből áll: választani egy országot, eldönteni mennyi időt szeretne külföldön tölteni (ez általában 3-12 hónap, de léteznek rövidebb időre szóló ösztöndíjak is), ezután az ösztöndíj lehetőségek megnézése, a legkedvezőbb ajánlat kiválasztása, majd végül maga a pályázás.

A választható országok listája: az Európai Unió országai, illetve az Egyesült Királyság, Törökország, Szerbia, Macedónia, Izland, Norvégia és Liechtenstein. A jelentkezési határidő a 2020/2021-es tanévre 2020. március 20-a.

A hivatalos információk mellett a hallgatói beszámolók talán még meggyőzőbbek lehetnek, itt van néhány részlet a már Erasmusról hazatért diákoktól, hogy ők miért ajánlják a programot:

Pusztai Fanni: ETK, gyógytornász (Pori, Finnország)

Életem eddigi legjobb döntése volt, hogy bevállaltam ezt a kalandot. Minden percét élveztem. Az, hogy megcsináltam, és elboldogultam kint is, nagyon jó érzés. Bebizonyítottam magamnak, hogy képes vagyok rá. Persze sokszor jött a honvágy… de a tudat, hogy haza fogok jönni, engedi élvezni minden pillanatát. Az, hogy új környezetben próbálhattam ki magam, mind a szakmában, mind a mindennapi életben, egy teljesen új nézőpontot adott az életemnek. Erre a tapasztalatra egyáltalán nem számítottam, de baromi jó érzés. Kinyílt az a világ, ami eddig is nyitva volt, csak rá kellett jönnöm, hogy én hogyan tudok benne élni. Ezt adta nekem az Erasmus!

Gábrisová Erika: BTK, szociológia (Lyon, Franciaország)

Amióta hazajöttem, sőt már közben is, az összes családtagom, barátom, ismerősöm azt hallgatta tőlem, hogy ez a program egy egyetemista életében ajándék, és feltétlenül ki kell használni, mivel csodákat művel az emberrel. Fejleszt, tanít, többé tesz. Egy egész könyvet tudnék írni erről az egy félévről, annyi élményt és tapasztalatot gyűjtöttem, és azóta minden barátomnak csak ajánlom. Bárcsak tudtam volna még maradni egy félévet, de hát van az a mondás, hogy jóból is megárt… Köszönöm a lehetőséget és az életre szóló élményeket!

Farkas Csaba: TTK, földtudomány (Göteborg, Svédország)

Barátokat szereztem nemcsak Svédországból, hanem a Föld számos pontjáról. Annál többet pedig nem is kaphattam volna a programtól, hogy sokkal önállóbá, talpraesettebbé váltam. Ezen kívül teljesen új szemlélettel állok hozzá a mindennapokhoz. A nyelvtudásom (főleg a beszédkésség) az elvártnál jobban fejlődött, magabiztosabban és választékosabban tudom magam kifejezni. A svéd nyelvtanfolyamnak hála, megszerettem a svéd nyelvet, amelynek a tanulását a jövőben is folytatni szeretném.

Ocsenás Lilla: BTK, anglisztika (Santiago de Compostela, Spanyolország)

Az idegen, külföldi városban való boldogulás önállóságra tanított és ezért mindenkinek őszintén tudnám ajánlani. Az ott megismert emberekkel való beszélgetések miatt úgy gondolom, perspektívát is kaptam. Szerintem mindenkinek javára válna, ha olyan emberekkel folytatna beszélgetéseket, akik teljesen más kultúrából vagy országból származnak. Nagyon érdekes volt magamat ebbe az új helyzetbe belehelyezni és úgy érzem, pozitív változáson mentem keresztül.

Sándor Barbara & Takács Olívia: ÁJK, jog (Foggia, Olaszország)

Az Erasmus, ez a fél vagy egy év, amit külföldön tölthetünk, egy csoda, és egy iszonyatosan szerencsés generáció vagyunk, amiért erre lehetőségünk van. Egy idegen országban, idegen emberek között, idegen nyelven kell ilyenkor megtalálnunk a helyünket, és ez sokszor nehéz, de legalább annyira fantasztikus is.

További információ: www.mobilitas.pte.hu/erasmus; erasmus@pte.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!