Tájékoztató a koronavírussal kapcsolatos aktualitásokról, óvintézkedésekről

2020. február 21.

A koronavírussal kapcsolatos aktualitásokról, óvintézkedésekről és a megfelelő eljárásrendről tartott tájékoztatót a kar munkatársainak dr. Tibold Antal, a Foglalkozás-egészségügyi és Munkahigiénés Központ vezető főorvosa február 20-án.

A február 18-án kiadott kínai jelentés szerint a COVID-19 nevű betegség teljes halálozási arányszáma 2,3%, az időskorúak és a betegek a legveszélyeztetettebbek. Leggyakoribb klinikai tünetei a magas láz, a száraz köhögés, a mellkasi fájdalom, a légzési nehézség és a fáradékonyság. A mellkasról készített röntgenfelvételek szerint mindkét tüdő érintett lehet.

A COVID-19 emberről emberre terjed, csakúgy, mint a közönséges megfázás, vagy az influenzavírus.

A prevenció lehetőségei: kézmosás, kézfertőtlenítés - utóbbira a mosdók mellett a kar közösségi tereiben is mód nyílik. Fontos a köhögési és tüsszentési etikett betartása, a szem, a száj és az orr érintésének kerülése szennyezett kézzel, valamint a társas érintkezés bizonyos formáitól való tartózkodás, ilyen a kézfogás, a puszi. Lényeges a gyakori szellőztetés, a túlzsúfolt helyek kerülése, az orr-és szájmaszk viselése orrfolyás esetén.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!