Számos eredményt hozott a Sportmedicina Tanszék és PEAC Parasport Szakosztályának együttműködése

2021. szeptember 24.

A Sportmedicina Tanszék célja, hogy a sportmedicina legmodernebb tudományos eredményein alapuló gyakorlati és elméleti tudást integrálja és alkalmazza úgy az ép, mint a csökkent képességgel bíró sportolóknál, dr. Dömse Eszter intézeti főorvos irányításával.

A tanszék 2019 tavaszán kezdte meg a közös munkát a PEAC Parasport Szakosztályával, fizikális, sport- és terhelés-élettani felmérésekkel, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a sportteljesítmény a sérülések minimalizálásával optimális lehessen, az egészséges állapot megtartása mellett. A parasportolóknál ez különösen fontos, hisz náluk egy-egy kisebb sérülés akár életminőség-romláshoz is vezethet.

Az együttműködés mára számos eredményt hozott: biztosítani tudják a parasport szakosztály valamennyi sportolójának a megfelelő egészségügyi ellátást, a mozgásszervi szűrővizsgálatokat, a Testnevelés- és Mozgásközponttal együttműködve pedig mozgásszervi rehabilitációjukat is.

A 2019 őszén Pécsett rendezett I. Nemzetközi Kerekesszékes Kosárlabda Torna egészségügyi hátterét már a tanszék biztosította. Az eseményen a magyar kosárlabda- és parasport neves alakjai vettek részt: Ligárt Balázs, a Magyar Paralimpiai Bizottság sportigazgatója, Vereczkei Zsolt úszó, háromszoros paralimpiai bajnok, Sztojkovics Éva, 147-szeres és Iványi Dalma, 134-szeres válogatott kosárlabdázók, valamint Hári József, a PTE PEAC Parasport Szakosztályának vezetője.

A közös munka eredménye egy olyan kérdőív és teljesítmény-élettani, mérési protokoll is, amely a csökkent képességű sportolók fizikális-, edzettségi- és általános egészségi állapotára vonatkozik, a PEAC Rolling Basket csapatára adaptálva. A kezdeti mérések megtörténtek, ezeket rendszeresen ismétlik majd, továbbá kidolgozzák a Boccia csapatára is. A cél az egyénre szabott sportágspecifikus edzéstechnikák és sérülésprevenciós módszerek kidolgozása.

Az ÁOK-n idén már második alkalommal indul a tanszék „Bevezetés a parasportba” című interaktív kurzusa, ebben a szemeszterben angolul is, a parasport szakosztály sportszakembereinek és válogatott sportolóinak bevonásával. Szeretnék, ha jövőre a Klinikai Központ Korai Mozgásszervi Rehabilitációs Tanszéke és a PTE Támogató Szolgálata is részt vállalna az oktatásban.

Dr. Dömse Eszter intézeti főorvos tapasztalatai szerint régiónkban a csökkent képességgel rendelkezők sportja számos problémával küzd, a nem megfelelő anyagi háttér mellett az utánpótlás hiánya jelenti a legnagyobb gondot. A toborzást szolgálják az érzékenyítő rendezvények, melyeken épek és egészségesek együtt sportolhatnak, a tanszék aktív részvételével. Nehezményezi az egészségügyi rendszerben a sporttudományos szemlélet hiányosságát, szemben például Ausztriával, ahol a parasport a mozgáskorlátozottak mozgásszervi rehabilitációjának szerves része.

Mindennek ellenére a régió parasport sikerei vitathatatlanok, büszkék lehetünk Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok úszónkra, Sors Tamás paralimpiai bajnok úszónkra, és Konkoly Zsófia kétszeres paralimpiai bajnok úszónkra, aki idén Tokióban aranyérmet szerzett. A további sikerek eléréséhez elengedhetetlen a sporttudományi háttér fejlődése, a sérülésprevenciós szemlélet kialakítása és elterjedése a parasportban.

Címlapkép:

rollingbasket.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!