A jövő biotechnológusait képzik Pécsett és Eszéken

2012. augusztus 28.

A külföldi hallgatók számára is vonzó a Pécsett és Eszéken kínált versenyképes tudás

 

 

Az egész régió high-tech beruházásainak adhat biztos alapot az a magas szintű, korszerű biotechnológia tananyag, amely Pécsi Tudományegyetem és az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem együttműködésében jött létre. Az EU-s támogatásból létrehozott tananyag nagy tudású biotechnológus szakemberek képzésére ad lehetőséget mind Pécsett, mind Eszéken.

Feszített tempóban, egy év alatt készült el az a biotechnológia tananyag harmonizációs projekt, amely révén egyrészt összehangolásra került a pécsi és eszéki biotechnológus képzés, másrészt pedig magas színvonalú multimédiás oktatási anyagok készültek a genetika, a sejt-biológia, a biofizika, a biokémia, az élettan és a bioinformatika területén.

A biotechnológai kutatások és technológiák egyre fontosabb területet játszanak életünkben, legyen szó akár az iparról, környezetvédelemről vagy orvostudományról. A Pécsi Tudományegyetem és az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem közös munkája példaértékű ezen a területen, hiszen az elmúlt évek során uniós támogatással több nagyszabású projekt is megvalósult, többek között egy, a tágabb régióban is egyedülálló állatház is felépült.

Az augusztus 30-án egy konferenciával záruló, magyar részről Dr. Pongrácz Judit, míg horvát részről Dr. Ljubica Glavaš-Obrovac által koordinált HUHR/1001/2.2.1/0010. BIOTECHEDU  pályázat, melyet Dr. Bognár Rita projektmenedzser vezetett, szilárd alapot biztosít a biotechnológiai kutatásokhoz és beruházásokhoz az egész régióban, hiszen a tananyag harmonizáció és fejlesztés eredményeként a pécsi és az eszéki orvoskar kitűnően kvalifikált szakembereket biztosít. Pécsett 2010 óta létezik az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő biotechnológus mesterképzés Dr. Pongrácz Judit vezetésével, míg Eszéken Bsc képzés folyik – mostantól harmonizált formában. A projekt egyik ígéretes mellékterméke a finn Turkui Egyetemmel létrejött Erasmus megállapodás, amely révén diákcserére, külföldi konferenciákon való részvételre nyílik lehetőség a horvát és magyar hallgatók számára.

A BIOTECHEDU jelentőségét nehéz lenne túlbecsülni, hiszen a fejlesztés még több külföldi hallgatót vonzhat a régióba, ami igen fontos bevételeket jelenthet mindkét egyetem számára, a minőségi oktatás további fejlesztése pedig növeli a végzős hallgatók munka esélyeit a régióban és azon túl. A gyógyszer és biotech ipari partnerek bevonása az oktatási programokba a helyi befektetőknek is irányt mutat az alap és alkalmazott kutatásban való részvételre.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!