Új kézsebészeti eljárás a KK Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszékén

2012. november 20.

Magyarországon fél éve alkalmazzák azt a kézsebészeti terápiás megoldást, amit most Pécsett is bemutattak a KK Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikai Tanszékén a Xiapex-tréning keretében. A sebészeti műtétet teljes egészében kiváltó gyógyszeres kezelés az úgynevezett Dupuytren-kór ellen lép fel hatékonyan. Pécsett hat páciens kapott egy-egy ilyen injekciót november 16-án melynek köszönhetően másnap újra szabadon, és fájdalom nélkül mozgathatták ujjaikat.

Kampószerűen begörbült ujjakat, így használhatatlan kezet okoz az ún. Dupuytren kontraktúra. Az eddig műtétekkel és hosszas sebgyógyulással járó kezelést egy új szer alkalmazása válthatja fel, mely mindössze néhány óra alatt hatva képes feloldani a tenyérben kialakult zsugorító húrt. Pécsett hat páciens kapott egy-egy ilyen injekciót november 16-án a PTE KK Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikai Tanszékén a Xiapex-tréning keretében, melynek révén másnap újra szabadon, és fájdalom nélkül mozgathatták ujjaikat.

„Kezdetben a tenyérben jelentkező csomók, majd leginkább a kisujj és a gyűrűsujj jelentős behúzódását eredményezi, ami a mindennapi tevékenységek elvégzésében akadályozza a betegeket, olyannyira, hogy ha nem kezelik, akkor az ujjak teljesen visszahajlanak a tenyérbe, és gyakorlatilag teljes fogási képtelenséget eredményeznek. Azt tudjuk, hogy genetikai alapú, de a kór pontos oka még ismeretlen." - tájékoztatott Dr. Szabó Zsolt, majd hozzátette: „A felnőtt lakosságot érinti, s leginkább a férfiaknál, az északi népeknél gyakori, ahogy dél felé haladunk a féltekén, egyre ritkább a betegség."

Dr. Vámhidy László, a PTE KK Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikai Tanszék igazgatójának tapasztalatai szerint gyakori Magyarországon is: „Pécsett is nagy százalékát érinti ez a betegség a kézsebészet betegeknek, klinikánkon jelenleg 8 kézsebész van, s nincs olyan rendelés, ahol ne jelenne meg ilyen beteg, így a műtéti számban is elég nagy volument képeznek a Dupuytren kontraktúrás beavatkozások."

„Eddig kisebb-nagyobb műtétekkel próbáltuk a heges kötőszövetet a tenyérből eltávolítani, ami többnapos kórházi bennfekvést, ezt követően egy-két hétig tartó sebgyógyulást jelentett. A kéz funkciójának a visszanyerése 3-4 hétig, sokszor egy hónapig tartott." - mondta Dr. Szabó Zsolt, PhD. - „Ehhez képest az új kezelés: egyik nap beadjuk az injekciót, másnap visszajön a páciens, és kinyújtjuk az ujjait. Rá egy-két három napra tudja újra teljes használni a kezét. Az injekcióban a clostridium histolyticum baktérium által termelt enzim található, melyet finomítanak, porítanak. Ez az anyag feloldja az egyes és hármas típusú kollagént, ezt adjuk be a hegekbe, amik 24 órán belül felszívódnak."

„Azt, hogy az injekció után kiújul-e maga a betegség, azt a szer nem tudja befolyásolni - de ez a sebészileg elvégezett beavatkozásokra ugyanígy igaz. A Dupuytren kontraktúrának számos formája van, az új szert közepes stádiumban, egy, jól tapintható húr esetén optimális használni. Ha az első injekció nem volt sikeres, akkor 4 hét múlva ismételhető." - tájékoztatott Dr. Vámhidy László.

Elérhetőség és támogatás

„Három éve engedélyezték e szer használatát az Amerikai Egyesült Államokban, Európában két éve használják, például Svédországban, Dániában, Norvégiában, Németországban. Magyarországon ez év tavaszán engedélyezték a forgalmazását, bár korábban, a szer kipróbálásában mi magyarok is közreműködtünk egy 20 fős európai vizsgálatban." - közölte Dr. Szabó Zsolt.

Dr. Vámhidy László elmondta: „Pécsett most először, Miskolc és Szeged után tartottak ilyen tréninget. Az Amerikai Egyesült Államokkal vagy Svédországgal szemben Magyarországon a szer patikában nem kapható, ugyanis csak kézsebész által adható be. Ugyanaz a típusú kollagén van az ínban is, mint ami a Dupuytrenes húrban, így szükség van a kézsebész gyakorlatára ahhoz, hogy pontosan az érintett részbe, ne a közeli egészséges ínba adja be a kollagént feloldó injekciót, különben az is elszakadhatna."

„Reményeink szerint áprilisban születhet arról döntés, hogy az OEP támogatja-e az új szert, jelenleg ugyanis sajnos a betegeknek kell kifizetniük az injekció árát, mely a mindenkori valutaárfolyamtól függően 200-220 000 Forint is lehet. A műtőkapacitás felszabadulása és az, hogy a beteg számára kevésbé megterhelő, az OEP számára is fontos kell, legyen. Aki igényli és finanszírozni tudja, annak akár holnaptól elérhető Pécsett is a szer, megoldható az, hogy igény szerint egy kijelölt gyógyszertárba szállítsák, ahol recept ellenében az átvehető." - mondta Vámhidy László klinikaigazgató.

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!