Elhunyt Hermann Wisser professzor

2012. december 4.

79 éves korában elhunyt Prof. Dr. Hermann Wisser, a Német Klinikai Kémiai Társaság volt elnöke, az Európai Laboratóriumi Társaságok Fórumának (FESCC) alapító elnöke, a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság tiszteletbeli tagja, a Jendrassik Érem kitüntetettje, a Pécsi Tudományegyetem honoris causa professzora.

 

 Hermann Wisser (1933-2012)

 

Hermann Wisser
(1933-2012)

Hermann Wisser 1959-ben kapott orvosi diplomát Göttingenben, majd vegyészi diplomát szerzett 1962-ben Mainzban. Ph.D. fokozatát a Max Planck Intézetben szerezte 1967-ben. 1972-ben kinevezték Stuttgartban a Robert Bosch Kórház laboratóriumi főorvosának. Ezzel párhuzamosan 1978-ban a Hannoveri Egyetem professzora lett. Kiváló és szigorú vezető volt. Még évekkel nyugállományba vonulása után is vissza-visszahívták laboratóriumot vezetni.

Wisser professzor fő tudományos érdeklődése a catecholaminok hatásmechanizmusa volt. A kísérletes és klinikai endokrinológia, valamint a laboratóriumi medicina területén több mint 140 tudományos közleménye jelent meg.

A hazai laboratóriumi diagnosztika igen sokat köszönhet Wisser professzornak. Jóval a rendszerváltás előtt megnyitotta az utat a magyar laboratóriumi diagnosztika képviselői előtt az európai és nemzetközi szervezetek különböző bizottságaiba, első kézből juttatott kulcsfontosságú szakmai információkat, műszerekkel, berendezésekkel segítette az akkor rosszul felszerelt magyar laboratóriumokat. Hosszú éveken keresztül személyesen figyelt arra, hogy a magyar laboratóriumi szakemberek egy csoportja minden esztendőben részt vehessen a német társaság rendezvényein. Szerette és becsülte a magyarokat. Meleg, a családtagokra is kiterjedő barátságot ápolt többek között Jobst Kázmér és Nagy Iván professzorokkal és ezen sorok írójával is.

Elhunyta alkalmából nagy tisztelettel emlékezünk meg az európai gondolkodás kiváló képviselőjéről, a jeles laboratóriumi szakemberről és az őszinte, nyíltszívű barátról.

Pécs, 2012. november 28.

Dr. Kovács L. Gábor
egyetemi tanár, akadémikus,
a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság elnöke

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!