Új inkubátort adományozott a Katolikus Karitász a Szülészeti Klinikának

2012. december 21.

 

A Katolikus Karitász a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia támogatásával országszerte 14 kórház újszülött osztályának adományoz hazai gyártású inkubátort a koraszülött, vagy valamilyen egészségi problémával küzdő újszülöttek minél jobb ellátását elősegítendő. A Pécsre kerülő eszközt december 20-án adta át Udvardy György megyéspüspök a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán Bódis Józsefnek, a Pécsi Tudományegyetem rektorának.

A Katolikus Karitász tevékenységében kiemelt szerepet tölt be a kisgyermekes családok támogatása. Az emberi életet jogosan megillető tisztelet, oltalom és gondoskodás minden emberi személy egyedülálló méltóságából fakad. Az emberi életnek az egész látható világban egyedülálló értéke van.

Annak érdekében, hogy a megszületett gyermekek már az első pillanatokban megkapjanak minden szükséges támogatást ahhoz, hogy önállóan gondolkodó, egészséges emberekké váljanak, tovább építve társadalmunkat, a Katolikus Karitász a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia támogatásával országszerte 14 kórház újszülött osztályának hazai gyártású inkubátort adományoz a koraszülött, vagy valamilyen egészségi problémával küzdő újszülöttek minél jobb ellátását elősegítendő. A gyermekmentő készülékeket a Karitász megrendelésére a MEDICOR Elektronika Zrt. készítette el.

Az inkubátor a csecsemők hő- és páratartalom szabályozását segíti. A használatára nemcsak a beteg gyermekeknél van szükség, hanem az egészséges gyermekek élettani sárgaságánál is szükségessé válhat. A Dél-dunántúli régió (Baranya, Somogy és Tolna megye) összes szülésének 38%-át a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján vezénylik le, évente közel háromezer baba látja meg itt a napvilágot. A veszélyeztetett terheseket kivétel nélkül ide irányítják a régióból, tehát itt jóval nagyobb a szülések esetén a „rizikófaktor”, mint más szülészeteken. Ennek ellenére az országos átlagnál jobb az arány, hiszen a PTE-n született ezer gyermekből 995 a rendkívül képzett orvosi és ápolói szakembergárdának köszönhetően egészségesen ünnepelheti egyévesen a születésnapját. Természetesen ehhez a megfelelő orvosi eszközökre is elengedhetetlen szükség van. A mai napig a „legfiatalabb” inkubátor öt éves volt a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, az adománynak köszönhetően azonban most már egy vadonatúj, modern készülék segíthet abban, hogy a csecsemők szakszerű ellátásban részesüljenek Pécsett. Az átadást követően Udvardy György megyéspüspök megáldotta a készüléket.

 

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!