Meghívó a Bolyai ösztöndíjasok előadására

2013. március 20.

2013. március 28, 16.00 óra, PAB Székház

MEGHÍVÓ

A Magyar Tudományos Akadémia

Pécsi Területi Bizottság elnöke

tisztelettel meghívja Önt a

2013. március 28-án (csütörtök) 16.00 órakor

kezdődő Bolyai Ösztöndíjasok előadására

Előadók

 

Jakab Ferenc                                    PTE TTK Biológiai Int.

"Fajról fajra" - gondolatok az állatokról emberekre terjedő fertőző betegségek veszélyeiről.

Napjainkban a fertőző betegségek egyre jelentősebb térhódítása figyelhető meg szerte a világon. A kórokozók nagymértékű terjedésének hátterében számos faktort leírtak már, amelyek közül csak egy, a már sokat emlegetett és okolt globális felmelegedés. A tények azt bizonyítják, hogy az emberi civilizáció terjedésével, a modern kor technológiai találmányai és az életminőség javítása érdekében bevezetett vívmányok előnyei sokszor számos veszélyt is rejthetnek magukban. A legsúlyosabb emberi fertőző betegségeket általában az állatokról emberekre terjedő ún. zoonózisok okozzák. Hazánkban is számos virális zoonózis ismert, mint például a Nyugat-nílusi láz vírusa, a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusa, vagy a rágcsálók által terjesztett hantavírusok is. Jelen előadás a hazai virális zoonózisokat, illetve a PTE Virológiai Kutatócsoportjának munkáját kívánja bemutatni.

 

Szilovics Csaba                    PTE ÁJK

„ Az igazságos adórendszer feltételeiről”

A történelem során sokan és sokféleképpen fogalmazták meg az igazság, igazságosság fogalmát. Az előadás e gondolatkör adójogi aspektusát vizsgálja a természetes személyek adóztatásában a közteherviselés alapelveiből kiindulva a nemzeti szinten megvalósuló szabályozási megoldásokon keresztül. Az előadó külön hangsúlyt fektet az adórendszer egészének és a vagyonadóztatás igazságosságának objektív és szubjektív szempontú elemzésére. Az előadás célja, hogy interdiszciplináris megközelítésben bemutassa, hogy mik az optimális adórendszer kialakításának a feltételei.

 

Sashalmi Endre                    PTE BTK

„Az uralkodói hatalom ikonográfiai megjelenítése Nagy Péter  jelképkönyvének (1705) címlapján”

Nagy Péternek nyugat-európai utazása idején (1697-1698) hollandiai  tartózkodása alatt kezébe került és igen megtetszett egy 1691-ben, Amszterdamban kiadott jelképkönyv. A cár megbízást adott arra, hogy fordítsák le orosz nyelvre, amely aztán új címlappal jelent meg (1705-ben, Amszterdamban) Péter neve alatt, Szimbólumok és jelképek címmel – az eredeti műre történő mindenféle utalás nélkül.  A következő évben több száz példány érkezett belőle Oroszországba, ahol kézikönyvként szolgált az  uralkodói hatalom képi ábrázolásának átalakításához. A mű címlapja az új uralkodói imázst volt hivatott kifejezni, mind az oroszok számára, mind a külföld felé, amit a kétnyelvű (latin és orosz) feliratok valamint a címlapon látható ábrázolások elemzése révén fogok bizonyítani.

 

Kovács Norbert                    PTE ÁOK

„Mély agyi stimuláció: egy új perspektíva a mozgászavarok kezelésében”

A mély agyi stimuláció forradalmasította a gyógyszeresen nem vagy nem megfelelően kezelhető mozgászavarok kezelését. A módszer lényege, hogy az agy törzsdúci magvaiba egy-egy elektródát helyezünk, melyek elektromos stimulációja bizonyos tünetek javulását eredményezi. Kutatásaim során nemcsak a módszer eddig még nem teljesen ismert hatásmechanizmusát vizsgáltam, hanem bizonyos újabb programozási technikák alkalmazásával a módszer hatékonyságát növelő módszereket is azonosítottunk.

 

 

Helyszín:PAB Székház (Pécs, Jurisics M. u 44.)

 

Megtisztelő jelenlétére feltétlen számítok!

Kosztolányi György
az MTA r. tagja
a PAB elnöke

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!