Prof. Dr. Kosztolányi György Széchenyi-díjban részesült

2013. március 21.

Új Dunántúli Napló - 2013-03-21 - 6. oldal

A tudományos munkáért adható legmagasabb kitüntetést, Széchenyi-díjat kapott március 15-én dr. Kosztolányi György professor emeritus, az MTA Pécsi Akadémiai Bizottságának elnöke.

- Mivel indokolták az elismerését?
- A genetikailag sérült csecsemők, kisgyermekek kórfelismerése és gyógyítása terén végzett fél évszázados kutatói és oktatói munkámmal.
- Mi az, ami nagyon megváltozott ötven év alatt ezen a területen, és mit tett hozzá dr. Kosztolányi György?
- Az utóbbi évtizedek egyik vezető tudományága a genetika. Én gyerekgyógyászként kapcsolódtam be a kutatásba, és amire büszke vagyok, hogy a biotechnológia csodálatos világában nem csábultam el, hanem kezdettől fogva az adatgyűjtésre, az összehasonlításra összpontosítottam, arra, hogy a nyert adatok csak az ember testi, szellemi tulajdonságaira, fejlődésük sajátságaira vetítve értelmezhetők, s napjainkra ez lett a genetika fő vonulata.
- Nem a géntérkép a sláger, és ennek alapján a mindenkinél előrejelezhető súlyos betegségek?
- Azt reméltük, hogy a géntérkép kijelöli az egyének egész életét, de úgy tűnik, hogy ez nem ilyen egyszerű. A génjeink száma csak körülbelül húszezer, bonyolult gén-gén és gén-környezeti kölcsönhatások szükségesek a sokszínű emberi sajátosságok kialakításához. Ugyanakkor bizonyos, hogy a súlyos betegségek megelőzésében az elkövetkező évtizedekben sokat segítenek majd az ilyen irányú genetikai kutatások.
- Mit csinál egy nyugdíjas tudós?
- Az egész életünk útkeresés, naponta több száz apró döntéssel. Most újabb elágazások lettek fontosak, a szakmapolitika, a fiatalok istápolása és szintetizáló művek írása. No és több időm jut kikapcsolódni. Ifjúkori szerelmem a jazz, s gyakrabban leülök most a zongora mellé is egy futamra.

Orvosok a családban
Dr. Kosztolányi György 1942-ben született Szekszárdon. Ott is érettségizett, 1966-ban diplomázott a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. Kórboncnokként kezdett, a hetvenes évektől gyerekgyógyász. 1997-ben megalapította az Orvosi Genetika és Gyermek-fejlődéstani Intézetet. Professor emeritus, a PTE egykori rektorhelyettese. Felesége Zsuzsanna, Rita lányuk 43, Szabolcs fiuk 39 éves, mindketten orvosok.

Professzor Úrnak ezúton is szívből gratulálunk az elismeréshez!

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!