Ősztől a palliatív ellátás bekerül a szakképzésbe

2013. július 18.

Dr. Csikós Ágnes, a pécsi PTE ÁOK Családorvostani Intézet Hospice-Palliatív Tanszékének vezetője éveket tanult és dolgozott a palliatív ellátásban legalább két évtizeddel előttünk járó országokban, többek között az USA-ban, Nagy-Britanniában valamint Spanyolországban, és Phd dolgozatának, kutatásainak is ez a témája.

Irányításával alakult itthon elsőként, Pécsen az onkológiai ellátásokba integrálódva ambuláns palliatív szakrendelés, valamint az országban egyelőre egyetlen hospice-palliatív tanszék is. Mérföldkőnek tartja, hogy 2013 szeptemberétől minden orvosi szakképzésben résztvevő számára – azaz a rezidenseknek – a kötelező törzsanyag része lesz 40 órában a palliatív ellátás. Ezentúl szakképzésre ráépített, 8 hónapos, licenszvizsgához kötött palliatív ellátás specializáció is indul, reményeik szerint szintén idén ősztől. „Természetesen innen próbálunk még tovább lépni, hogy a palliatív ellátás a graduális képzés törzsanyagába is bekerüljön, jelenleg csak szabadon választható kurzus” – mondja a tanszékvezető.

E mellett egy TÁMOP pályázatnak köszönhetően egy itthon még nem finanszírozott palliatív ellátási formát is bevezetnek ősztől Pécsen. Az úgynevezett palliatív mobil team a pécsi klinika onkológiai, belgyógyászati vagy intenzív osztályain fekvő, végstádiumú, komplex ellátást igénylő betegeket és hozzátartozóit igyekszik támogatni. Az 1500 ágyas klinikához képest a négyfős team (2 orvos, egy ápoló és egy mentálhigiénikus szakember) paránynak tűnik, de a szakember szerint kezdetnek megfelelő.

A palliatív ellátás szól a családról is

„Mielőtt hívott, egy család volt a rendelésen” – meséli dr. Csikós Ágnes. „A végstádiumú beteggel való együttlétre ugyanis a hozzátartozókat is meg kell tanítani. A palliatív ellátás lényege a részletekre való odafigyelés, hiszen az életminőséget az apró részletek határozzák meg. Például egy apró részlet: a betegnek székrekedése van, és kínok között, csak hetente képes székletet produkálni. A palliatív ellátás célja, hogy amikor megvannak számlálva a napok, akkor a beteg kapjon annyi figyelmet, hogy ne az ilyen tünetek határozzák meg a fizikai-lelki állapotát, illetve a szeretteivel való együttlétet” – mondja a doktornő.

http://www.origo.hu/egeszseg/20130715-nem-lehet-jol-haldokolni-itthon-palliativ-ellatas-hospice.html

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!