Hagyományosan jól szerepelünk az egyetemi rangsorokban

2013. szeptember 3.

Tolnai Népújság - 2013-09-03 - 2. oldal

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja, Prof. Dr. Miseta Attila az egységes képzés híve

A pécsi orvoskar a felvételi adatok szerint továbbra is népszerű a fiatalok körében. Erről is beszélgettünk dr. Miseta Attila dékánnal.

- Épp három éve van hivatalban dékánként. Mennyiben sikerült megvalósítani céljait?
- Az első évemet arra szerettem volna fordítani, hogy feloldjam a rendszer feszültségeit. Ennek szellemében fontosnak tartom a tehetséges, fiatal kollégák elvándorlásának visszaszorítását, több ösztöndíj rendszert is kidolgoztunk és útjára indítottunk kari forrásból ennek érdekében. Az idegen nyelvű képzési programjaink felfutása révén erre szerencsére sikerült saját erőből forrást biztosítani.

- Sokszor felmerül, hogy a Klinikai Központot le kellene választani az egyetemről. Ön mit gondol erről?
- Öröklött probléma, hogy Pécsett az egyetemi klinikai hálózat rendkívül széttagoltan, sok telephellyel működik, és bár szakmailag a Klinikai Központ és a Baranya Megyei Kórház integrációja indokolt volt, ennek kivitelezése hiányosságokkal történt meg. A karnak komoly erőfeszítéseket kellett tennie annak érdekében, hogy konszolidálja a klinikum gazdasági helyzetét, hiszen meggyőződésem, hogy jó klinikai hálózat nélkül jó orvosképzés sem létezhet. Az egységes, integrált orvosképzés híve vagyok, vallom, hogy ezt a nagy egyetemen belül is meg kell őrizni - nem véletlen, hogy a négy magyar orvosképző hely rendre az első 10 helyen végez a hazai felsőoktatási rangsorokon, a pécsi kar pedig hagyományosan jól szerepel ezeken.

- Hogyan látja az aktuális felsőoktatási reformot?
- Minden kormány, de esetenként akár egy miniszter- vagy államtitkár-váltás is gyökeres változásokat hozott az elvek és a célok terén. A 2010-ben hivatalba lépett, most már egy minisztériumba tartozó oktatási és egészségügyi kormányzatnak nagy feladata volt ezt a keszekusza, túladminisztrált, rendszer helyrehozása. Az irányok jók, ám az a módszer, amely révén úgy akarunk változást elérni, hogy forráskivonással kényszerítjük öncsonkításra az intézményeket, nem működik. Ki kell mondani, hogy valóban vannak olyan intézmények, amelyek nem megfelelő szintűek. A pécsi orvoskarnál maradva, 2008- hoz képest egymilliárd forinttal kevesebb állami támogatásban részesülünk, a külföldi képzés felfutása révén vagyunk képesek talpon maradni. Ezt azonban nem lehet a végtelenségig folytatni.
 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!