Jövőre ingyenes lesz a HPV elleni védőoltás

2013. október 30.

Jövőre kötelezően felajánlandó lesz a humán papilloma vírus (HPV) elleni vakcina, melynek egyik típusa felelős többek között a méhnyakrák kialakulásáért. A három oltásból álló sorozatot jövőre az iskolai kampányoltások keretében lehet majd kérni a 12-13 éves korosztály számára.

A HPV az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés. A vírusnak több típusa ismert, melyek az influenzához hasonlóan különböző súlyosságú betegséget okozhatnak.

Jóindulatú, könnyen kezelhető formája felelős például a nemi szervek területén kialakuló szemölcsökért. Ám ugyanennek a vírusnak egy másik típusa méhnyak-, szeméremtest- vagy hüvelyrákot okozhat.

Már az előjáték során fertőz

A HPV jelenléte nemcsak a gyengébbik nemet érinti. A férfiak és a nők egyaránt lehetnek hordozók és átadók. A vírus leggyakrabban szexuális úton terjed, a hám mikrosérülésein keresztül bejutva, akár már az előjáték során fertőzhet.

- A fiatal korosztály a legveszélyeztetettebb, mivel náluk a legnagyobb a szexuális aktivitás. De fontos tényező a fertőzött személy szexuális partnereinek száma, a partnerek fertőzöttsége, a szexuális élet kezdetének időpontja, az óvszerhasználat mellőzése, valamint az érintettek immunrendszerének állapota is – mondja dr. Bózsa Szabolcs, nőgyógyász.

Magára a HPV vírusra nincs kezelési módszer, ugyanakkor a fertőzés ellen védekezhetünk oltással, így felkészíthető az immunrendszer a vírus felismerésére és közömbösítésére.

- Két gyártó által forgalmazott védőoltás érhető el a gyógyszertárakban. Az egyik két nagy kockázatú HPV-típus ellen, a másik az említett két típus mellett további két alacsony kockázatú, szemölcsképző HPV ellen ad védettséget – mondja az orvos.

A védőoltás receptköteles. Ám vásárlás előtt érdemes konzultálni a gyermekorvossal, a háziorvossal, vagy a nőgyógyásszal.

- Pécsett a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán HPV Centrum működik, ahol előjegyzést követően a pácienseket komplex tájékoztatásban, kivizsgálásban részesítjük és terápiás javaslatot teszünk a számukra. Ezen kívül a Bőr- és Nemibeteg-Gondozó Intézetben is adnak felvilágosítást az oltással kapcsolatban – teszi hozzá dr. Bózsa Szabolcs

Jövőre ingyen oltanak

A védőoltás-sorozat három egymást követő, meghatározott időpontban beadott oltásból áll, melyből egy vakcina közel 30 ezer forintba kerül. Az injekciót már számos uniós országban beemelték a kötelező oltási rendbe, de Magyarországon jelenleg csupán pár száz településen díjmentes vagy kedvezményes a vakcina.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság bejelentése alapján azonban jövőre országosan kiterjesztik a támogatást, ugyanis  a költségvetés előirányzata szerint oltóanyag-beszerzésre egymilliárd forinttal több jut.

A HPV-vírus elleni vakcinát nem erőltetik rá a szülőkre. A kötelezően felajánlandó oltás annyit tesz, hogy a háziorvosoknak tájékoztatni kell majd a szülőket az ingyenes védőoltás lehetőségéről. A szülők pedig eldönthetik, hogy szeretnének-e gyermeküknek védettséget biztosítani a vírus ellen, vagy sem. Amennyiben visszautasítják, azt a háziorvosnak dokumentálnia kell.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság tájékoztatása szerint a három oltásból álló sorozatot jövőre az iskolai kampányoltások keretében is  lehet majd kérni a 12-13 éves korosztály számára.

http://www.pecsma.hu/abszolut-no/randi/ingyen-lesz-a-hpv-elleni-vedooltas/

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!