Tanárnak tanult, biofizikus kutató lett

2013. november 11.

Első ízben adták át a Junior Szentágothai Díjat, melyet a Pécsi Tudományegyetem legjobb 35 év alatti kutatójaként dr. Bugyi Beáta vehetett át.

– Mivel érdemelte ki a Junior Szentágothai Díjat?

– A nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő kutatói tevékenységgel. Egy team tagjaként a sejt egy nagyon fontos részét, az aktin nevű fehérjehálózatot kutatom, és találtunk már jó néhány érdekességet. Nem kis dologról van szó, mert a mozgástól az osztódásig nincs olyan sejtekkel kapcsolatos folyamat, amiben ne lenne szerepe. Egyébként az aktin fehérjét, a szervezetnek ezt a milliméternek is milliomodnyi egységét egy magyar tudós, Straub F. Brunó fedezte fel hetven évvel ezelőtt, így mi is ezt a magyar kutatói hagyományt erősítjük.

– Nem akármilyen úton jutott el idáig.

– Tényleg szokatlan, hogy matematika–fizika szakos tanárként lettem biofizikus kutató. Valójában a fizika világát szerettem volna megtölteni élettel, ezért jött ez a választás. Megjegyzem, szerintem a kutatói munka csak akarat, kreativitás, problémamegoldó készség, mindenre nyitott gondolkodás és némi megszállottság kérdése.

– Merre halad tovább?

– Én tíz éve csinálom, de azt gondolom, egész életemben kitartok a sejtek fehérjehálózatának kutatása mellett. Ez a hivatásom, ami szerencsére a hobbim is, így kifejezetten elégedett vagyok az életem alakulásával.

– Mit csinál, amikor nem elmélkedik?

– Azért nem ilyen fekete és fehér a világom. A felfedezés vágya mindig bennem van, ezért sokat járok a természetbe, és a férjem révén lett egy csodálatos új kikapcsolódásom is, a barlangászat.

Mohácsról Pécsre –Párizson át

Dr. Bugyi Beáta 1979-ben született Mohácson. A PTE Természettudományi Karán matematika–fizika szakon diplomázott 2003-ban. A PTE Biofizikai Intézetében 2006-ban szerzett doktori címet, majd négy évet töltött egy Párizs melletti kutatóintézetben. 2010 óta egyetemi adjunktus, nyár óta férjezett. Társa Tegzes Zoltán hidrogeológus, barlangász.

 
Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!