Már robottal is műthetnek

2013. november 29.


Új Dunántúli Napló - 2013-11-29 - 9. oldal.



Számos technikai újítás mellett egyre elérhetőbbé válnak a gyógyításban is a robotok.

A sebészek precizitásának és a szervezet műthetőségének is vannak korlátai, ezeknek a leküzdésében értek el az utóbbi években jelentős eredményeket a sebészeti robotok fejlesztésével. Az egyik legismertebb rendszer a Da Vinci elnevezésű sebészrobot, amelyet az Egyesült Államokban gyártanak. A világ 800 kórházában - például a szomszédos Szlovákiában - alkalmazott berendezések a testüregekben végzett műtéteket segítik. A legfőbb érv a sebészi robotok mellett az, hogy lényegesen pontosabb preparálást tesznek lehetővé, ezzel növelik a műtét biztonságát.
Persze a csúcstechnika nem olcsó dolog: a rendszer (amelynek egy példánya kipróbáláson már járt hazánkban) ára mintegy másfél millió dollár. Ugyanakkor ez kevésbé tűnik csillagászatinak, ha azt vesszük figyelembe, hogy a korszerű MR- vagy PET-berendezések is ilyen értéket képviselnek, ezekből pedig már Magyarországon is több működik. A berendezés és a működtetés magas költségei is hozzájárulnak, hogy a sebészi robotok körül a szakmán belül is vita zajlik. A pluszköltség bizonyos elemzések szerint nem hoz érezhető pluszeredményt a klinikai gyakorlatban, viszont a robotsebészeti beavatkozások számának rohamos növekedése jelzi, hogy egyre nagyobb szerepet kap a szakértő kezet segítő csúcstechnika.

Térben látja a sebész a legapróbb részleteket is

- Élmény volt élőben is kipróbálni a robotot, amiről már sokat hallottunk - meséli Menyhei Gábor, a PTE professzora. A szakember a pécsi orvosi kar Külügyi Bizottságának elnökeként, egy delegáció tagjaként járt Japánban, ahol a Tokiói Orvosi Egyetemmel kötöttek együttműködési megállapodást. A látogatás része volt a gyógyításban és oktatásban használt sebészrobotok bemutatása is. A robot kezelése ugyan speciális képzettséget igényel, hiszen jóformán minden ujjra, sőt a két lábra is jut feladat, a munka mégis sokkal kényelmesebb, azaz kevésbé megterhelő a sebész számára, mint az állva végzett műtétek. Óriási előny az is, hogy a laparoszkópia sík képével ellentétben itt térhatású képet kapnak a műtéti terület legapróbb részleteiről is - értékelte tapasztalatait a professzor.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!