Beszámoló a Betegtanácsadás és gyógyszerészi gondozás a gyakorlatban gyógyszerészhallgatói versenyről

2013. december 13.

A világ számos országában évtizedek óta működő oktatási módszertan támasztja alá az ilyenfajta rendezvények szükségességét, mely már Pécsett is gyakorlattá vált.

Betegtanácsadás és gyógyszerészi gondozás a gyakorlatban gyógyszerészhallgatói verseny – 2013. november 21.

Harmadik alkalommal került megrendezésre a pécsi „Betegtanácsadás és gyógyszerészi gondozás a gyakorlatban” hallgatói verseny a PTE ÁOK Gyógyszerészeti Intézet szervezésében. A verseny célja az ötödéves gyógyszerészhallgatók elméleti tudásának gyakorlati szituációkba való átültetése, mely során a hallgatók szakmai ismereteiket (gyógyszerhatástan, gyógyszerügyi ismeretek, stb.) a megfelelő kommunikációs elemek beépítésével közvetítik. Az idei év során a verseny a gyógyszertári gyakorlatban előforduló bőrgyógyászati panaszok téma köré épült fel.

A világ számos országában évtizedek óta működő oktatási módszertan támasztja alá az ilyenfajta rendezvények szükségességét, mely már Pécsett is gyakorlattá vált. Nagyon fontosnak érezzük, hogy a gyógyszerészi diploma megszerzését megelőzően a gyógyszerészhallgatók megfelelő visszajelzést kapjanak az egyetemi tanulmányaik során szerzett szakmai felkészültségükről és kommunikációs készségeikről.

A hallgatók a Gyógyszerügyi ismeretek tárgy keretében már a tavaszi félév során elkezdhettek készülni a „megmérettetésre”, hiszen hétről hétre olyan témákat dolgoztak fel kiselőadások és szituációs gyakorlatok formájában, melyek a vény nélkül kapható gyógyszerek és egyéb termékek expediálásával és gyógyszerészi tanácsadásával kapcsolatos szempontokat ölelték fel. A tanórákon a kiselőadásokat követően az oktatók az adott témákhoz kapcsolódó szituációs gyakorlatokkal tették próbára a leendő fiatal gyógyszerész kollégák szakmai tudását és kommunikációs képességeit. Az őszi szemeszter során egy újonnan bevezetett elektronikus hallgatói visszajelző rendszer segítségével az adott szituációban résztvevő hallgatókat a társaik is értékelhették a gyógyszerkiadás három fő elemére fókuszáló, előre meghatározott szempontrendszer alapján. Az „újítás” célja a gyakorlati problémákra való felkészülés további segítése volt.

2013. november 21-én délután egy órakor vette kezdetét a verseny a PTE ÁOK Gyógyszerésztudományi Szak Gyógyszerészeti Intézetének informatika termében, ahol a szituációs játékban résztvevő gyógyszerészhallgatókat három amatőr színész, öt zsűritag és a PTE ÁOK Oktatástechnikai és Szervezés Csoport videós stábja várta. A videofelvétel a szituációk belső használatra való rögzítésén túl lehetővé tette, hogy a szomszédos előadóteremben a hallgatótársak és az érdeklődők az eseményeket kivetítőn követhessék.

Az informatika teremben a gyógyszertári hangulatot gyógyszerekkel feltöltött patikaszekrény és a hallgatóknak szakmai segítséget nyújtó számítógép igyekezett megteremteni.

Az idei évben a színészek több betegtípus (hallgatag, bőbeszédű, tudálékos, közömbös, stb.) bőrébe is belebújtak és mindhárom előzetesen megtervezett és igen komplex (több kimenettel rendelkező) versenyszituációt megjelenítették. A verseny és a szituációk ilyen módon történő fejlesztésével az oktatási esemény további színesítését tűztük ki célul. A különböző betegtípusok és szituációk Madarassy-Szücs Anna és Kupó Péter, orvostanhallgatók, valamint Bartha Balázs fogorvostanhallgató személyében keltek életre.

Az első szituációban egy fiatal szülő tér be a patikába és átnyújtva receptjét (NORMOLYT por belsőleges oldathoz) vény nélküli készítményt is kér bőrkiütésre. Az aggodalom jeleit mutató szülő számos kérdéssel a gyógyszerészhallgatók türelmét, míg folyamatos közbekérdezéseivel a versenyzők kommunikációs készségeit tette próbára. Mikor a gyógyszerész helyesen kommunikál és rákérdez minden fontos szakmai szempontra (kinek lesz a készítmény, milyen egyéb gyógyszereket szed, mióta, milyen panaszra írták fel a gyógyszert, a bőrtünetek hátterében álló egyéb okok tisztázása stb.?), kiderül, hogy mindkét készítményt a gyermekének szeretné vinni és a gyermeknek pár napja jelentkező hasmenését feltehetően az újonnan bevezetett tápszeres táplálás váltotta ki. Az eljátszott szituációk egyik felénél ez állt a gyermek fenekén jelentkező bőrkiütések hátterében is (1. kimenet). Amennyiben a jelentkező kiütések a karokat, könyök-térd hajlatokat és has redőket érintik a gyógyszerész a kapott információ birtokában a tápszer által kiváltott kapott információ birtokában atópiás eredetű panaszokra gyanakszik (2. kimenet).

A második szituációban szintén egy fiatal szülő tér be a patikába és átnyújtva receptjét (FENISTIL JUNIOR 1 mg/ml belsőleges oldatos csepp) vény nélküli készítményt is kér csalánkiütésre (1. kimenet), illetve bőrpírra (2. kimenet). Mikor a gyógyszerész helyesen kommunikál és rákérdez minden fontos szakmai szempontra kiderül, hogy mindkét készítményt a gyermekének szeretné vinni. „Hétvégi szülő” révén nem tud érdemben a gyógyszerész által feltett további kérdésekre válaszolni, ezért a másik szülőtől telefonos segítséget kér. A kis közjáték tovább nehezíti a szülő és a gyógyszerész közötti kommunikációt. A telefonos beszélgetés során kiderül, hogy az előző héten már jártak orvosnál, mivel a kislány felfázott és arra antibiotikumot (SUMETROLIM szirupot) kapott. Ezen információkból derül ki a gyógyszerész számára, hogy a gyermek bőrtünetei feltehetőleg az antibiotikum alkalmazással lehetnek összefüggésben (1. kimenet: allergiás reakció, 2. kimenet: fényérzékenyítés).

A harmadik szituáció során egy idősebb beteg tér be a patikába és átnyújtva receptjét (ACTRAPID Penfill 100 NE/ml oldatos injekció) vény nélküli készítményt is kér lábviszketésre (1. kimenet), vagy sebeire (2. kimenet). Az egyedül élő idős beteg beszélgetésre vágyva a gyógyszerésznek történeteket mesél és nehezen lehet csak félbeszakítani. A beteg által elmondottak alapján tudja a gyógyszerész feltárni, hogy a cukorbeteg illető az étkezésekre vonatkozó utasítások, illetve a vércukorszint önmonitorozás terén nem együttműködő, és ez állhat a láb gombás fertőzésének hátterében (1. kimenet). A második szituációs kimentben a nem megfelelően alkalmazott a pen (nem rendszeresen cserélt a tűk és higiénés szabályok figyelmen kívül hagyása) tehető felelőssé az inzulin beadás helyén fellépő bőrfertőzésért.

A szituációkat a színészek nagyszerű játéka tette életszerűvé, találékony megjegyzéseikkel sikeresen oldották a feszültséget és gondoskodtak a jó hangulatról. A zsűri elnöke Dr. Télessy István és a négy zsűritag, Dr. Tiringer István, Fejesné Dr. Takács Viktória, Dr. Pintér Erika és Dr. Botz Lajos egy előzetesen összeállított pontozólapon értékelte a hallgatókat az információgyűjtés részletessége, az információnyújtás és kommunikációs szempontok alapján, melyekre maximálisan 5-5 pontot kaphattak a versenyzők. Ezen kívül egy szubjektív 10 pontos skálán véleményezhették a zsűritagok a hallgatók teljesítménye által keltett összbenyomást.

A versenyzők, a tavalyi évhez hasonlóan ügyesen vették az akadályokat, többségük megfelelő határozottsággal kezelte a helyzetet, sőt akadt olyan is, aki viccelődve kezelte az expediálási szituációt.

A zsűri összesített értékelése alapján a 2013-as évben megosztott első helyezést hirdethettünk, így holtversenyben a legjobbnak bizonyult Kovács Antónia és Romvári Zsófia.

A második helyezett Botár Bettina, míg a bronzérmes Rácz Alexandra lett. Újdonságnak számított, hogy az elektronikus hallgatói visszajelző rendszeren keresztül a versenyre ellátogató érdeklődő hallgatók és vendégek is szavazhattak, mely alapján a közönség díját Sudár Eszter érdemelte ki.

A legnagyobb nyeremény mindenki számára mégis az a tapasztalat, amit a verseny visszajelzésként nyújt a hallgatók és az oktatók részére arról, hogy „életszerű” szituációkban hogyan teljesítenek a hallgatók, mily módon sikerül a végzés utáni a gyakorlati gyógyszertári munka mindennapos kihívásaira való felkészítésük.

A szervezők és PTE ÁOK Gyógyszerészeti Intézet köszönettel tartoznak a PTE ÁOK Oktatástechnikai és Szervezési Csoportjának, valamint Horváth Attilának és Cséry Csanádnak a profi operatőri munkáért. Köszönjünk egyúttal a zsűri tagjainak lelkes közreműködésüket, építő jellegű észrevételeiket, a színészek munkáját és nem utolsó sorban a versenyző hallgatóknak szorgos felkészülésüket és helytállásukat!

 

dr. Ábrahám Eszter, dr. Vida Róbert, dr. Végh Anna és dr. Fittler András, valamint a PTE ÁOK Gyógyszerészeti Intézet munkatársai

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!