Mióta van velünk a rák?

2014. február 17.


origo.hu - 2014-02-16

A rákról sokan gondolják, hogy a modern ember betegsége, amelyet a természettől eltávolodó, hálátlan faj szabadított magára. 

Az alábbi hosszú cikk művelődéstörténeti alapossággal tekint vissza a betegség nyomaira, régészeti leletekkel támasztja alá a betegség meglétét a kezdeti időktől a világ számos pontján. 
Taglalja, hogy nem csak emberi megbetegedésről van szó, az állatvilágot is megtámadhatja a kór. 
Az ember esetén a kiváltó okokra is kitér. 

A képes cikk dr. Molnár Erika, a Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékének adjunktusa és munkatársai által folytatott paleoonkológiai vizsgálatról is tudósít, valamint 
egy másik, közelmúltban megjelent publikációról.

A Pécsi Egyetemen dolgozó Márk László csoportjának egy publikációjáról, amelyben egy Szombathelyen feltárt késő római sírból előkerült daganatos csont molekuláris elemzése során a rák patogenezise szempontjából fontos fehérjék emelkedett szintjét mutatták ki. Ezek az i. sz. 1-5. századból származó maradványok jelentik az ország területén fellelt legrégebbi rákos eseteket és, bár pontos tumorgyakoriságot a rendelkezésre álló vizsgálati anyag hiányosságai miatt nehéz lenne becsülni, jól mutatják, hogy az egykori Pannónia területe sem volt soha mentes daganatos megbetegedésektől.

A rák nem új keletű betegség, mindig is velünk volt. De míg évezredeken át nem ismertük, nem ismerhettük fel a betegség komplexitását és sokféleségét, így lényegében csak a betegek szenvedéseinek csökkentésére törekedhettünk, a történelem során most először csillan fel valódi reménysugár arra, hogy úrrá lehetünk felette. Számos formája mára gyógyíthatóvá vált, és az immunterápiás eljárások megjelenése reményt ad az eddig legyűrhetetlennek tűnő formáinak visszaszorítására is. A betegség kialakulását befolyásoló tényezők pontos megismerése segíthet abban is, hogy ahol lehetőségünk van rá, ott csökkentsük a kockázatot. Mert a legjobb terápia azért továbbra is a megelőzés.

http://www.origo.hu/tudomany/20140213-rak-daganatos-betegsegek-mar-az-okori-egyiptomban-is-ismertek-a-tumorokat.html

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!