Milliárdokat fordíthatnak az agykutatásra a közeljövőben

2014. március 31.


Tolnai Népújság - 2014-03-31 - 2. oldal

Kiemelten fontos a pécsi szál a nemrégiben útjára indított Nemzeti Agykutató Programban

A magyar tudományos kutatás zászlóshajója lesz a következő évben a Nemzeti Agykutató Program, és nem csupán a rendelkezésre álló 12 milliárd forint miatt, hanem a téma jelentősége és aktualitása miatt is. Agyunk megismerésének fontosságát nem lehet túlhangsúlyozni, hiszen ahogy a program pécsi lábát bemutató március közepi konferencián Dr. Freund Tamás akadémikus, a NAP vezetője, egyben az óriási nemzetközi tudományos elismerésnek számító Agy-díj birtokosa is kiemelte, az emberi agy az evolúció csúcsteljesítménye, az a szerv, amely révén öntudatra ébredtünk. Ez már önmagában az egyik legizgalmasabb kutatási témává emeli, ám vannak praktikus okok is: a különböző agyi megbetegedések kezelésére csak Európában 2010-ben 798 millió eurót fordítottak, ami nagyobb összeg, mint az összes nem agyi megbetegedés kezelésének összköltsége.
Mindez pedig tendencia, hangsúlyozta Freund Tamás, hiszen ezen megbetegedések jó része civilizációs ártalom. Az átlagéletkor növekedésével egyre több a Parkinson-, illetve Alzheimer-kortól és időskori demenciát okozó idegrendszeri elváltozásoktól szenvedő beteg, akik folyamatos figyelmet és kezelést igényelnek. Emellett a viharos ütemű technológiai fejlődés állandó alkalmazkodást követel meg tőlünk, amely idegrendszeri betegségek (szorongás, depresszió) kialakulásával jár, hiszen míg korábban a civilizáció fejlődési tempója lehetőséget adott az agy biológiai adaptációjára, ma három generáció alatt olyan mélyreható információs robbanás következett be, amelyet az agyi "hardver" képtelen követni. Nem csoda, hogy mind az Európai Unió, mind az Egyesült Államok óriási pénzeket öl az agykutatásba, és bár ezekkel a forrásokkal Magyarország nem tudja felvenni a versenyt, az tény, hogy a terület fontosságára mi hívtuk fel a figyelmet 2011-es uniós elnökségünk idején.
A NAP-ra fordítandó 12 milliárd forintot úgy osztják fel a programban, hogy annak lehető legnagyobb része jusson közvetlenül kutatásokra, és valódi szakmai teljesítmények alapján került a program kialakításra. A pécsi szakmai teljesítményeket ezen a téren pedig jól mutatja, hogy összesen 1,7 milliárd forint jut a Pécsi Tudományegyetemen folyó kutatásokra. Pécsett ez a terület mindig is erős volt, elég csak Szentágothai Jánosra, Grastyán Endrére, avagy az Agy-díj első díjazottjára, Buzsáki Györgyre gondolni.

Dokumentum(ok)

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!