A rabbi, a pápa és a sátán drámája

2014. május 12.


Új Dunántúli Napló - 2014-05-12 - 8. oldal

Dr. Sárosi István új műve a zsidódeportálás valós dokumentumaiból

Az orvos-író dr. Sárosi István újabb különleges művel lepi meg a világot, "A helytartó" ellenpólusaként láttatja XII. Pius pápát. A drámának kiadásra vár az angol, és készül a német, olasz változata is.

- Nem túl nagy bátorság Pécsről elemezni a II. világháború pápájának a zsidóüldözésbeli szerepét?
- Sztálinnak nem sikerült "Hitler pápájaként" a mélybe rántani XII . Piust, de aztán Rolf Hocchut német drámaíró A helytartó című művével a hatvanas években elérte a célját. Sokáig kérdés volt, honnan tudott az író akkoriban vatikáni adatokhoz jutni, ám az egykori román titkosszolgálat vezetőjének nemrégiben megjelent önéletrajzi beszámolójából kiderült, három katolikus papnak álcázott román titkos ügynök juttatta el hozzá a célirányos, lejárató iratokat. Én napjainkban már szabadon hozzáfértem az egyházi levéltári anyagokhoz, s ennek alapján született meg a dráma, valós tények alapján, s mintegy ellenpólusaként a korábbi befeketítő hadműveletnek.

- Azért kötött akkoriban a németekkel a pápa egy nehezen értelmezhető konkordátumot is!
- Ebben az időszakban templomokat zártak be, plébánosokat hurcoltak el, sokan haltak meg gyónás nélkül. Ez az egyezség azért született, hogy a híveket menekítsék a nácizmus elől. XII . Pius erről úgy fogalmazott: ha kell, a sátánnal is egyezséget kötök a hívek védelmében.

- A sátán akkor megvolna. Hogy kerül a képbe a rabbi?
- A zsidók akkori legfőbb római vezetőjéről, Zoller rabbiról eredetileg külön drámát akartam írni, de XII . Pius és az ő életsorsa több szálon is összekapcsolódik, tényleges találkozásokkal, melyek kegyelmi rálátást adnak a történtekre.

- Mi lesz a dráma sorsa?
- A héten mutatják be Budapesten, de több neves hazai rendezőnél van már egy példány belőle. A Londoni Nemzeti Színház is kapott egy angolra fordított változatot, s készül a német és olasz verzió is.

- Sárosi István orvos, vagy író valójában?
- Vezetés közben, éjszakai ügyeletben is az írásaimon jár az eszem. Ám azt soha nem bántam meg, hogy orvosnak mentem. Megtörténik az is, hogy a két terület összekapcsolódik: a Jelenkor legutóbbi számában, Passió című új novellámban Jézus útját mutatom be a Gecsemáné kertjétől a keresztrefeszítésig, de a kardiológus szemével.

Most Trianonról ír dokumentumdrámát

Dr. Sárosi István 1951-ben született Salgótarjánban. 1975-ben diplomázott a POTE-n, belgyógyász, kardiológus, intenzív, sürgősségi szakvizsgája van, a PTE I. Belgyógyászati Klinikán dolgozik. Harminc éve jelent meg az első drámája, negyedszázada az eső regénye. Mindkét sorban tucatnyi új mű született, kiegészülve esszékötetekkel, útleírásokkal, versekkel, forgatókönyvekkel is. Színdarabjait lefordították angol, német, horvát és francia nyelvre is. Most Trianon foglalkoztatja, ebből is dokumentumdráma készül. Négy gyermeke van, Péter, Eszter, Gergely, Nóra - a legidősebb 40 éves, a legfiatalabb jövőre érettségizik.

Dokumentum(ok)

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!