A D-vitamin nagykövete

2014. május 15.


Vas Népe - 2014-05-15 - 12. oldal


Szombathely - A D-vitamin egyik hazai nagykövete egy tízgyermekes család legkisebbik lánya, dr. Salamonné dr. Toldy Erzsébet (59).

A Markusovszky Kórház Központi Laboratórumában és a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán dolgozik, most várja a professzori kinevezését. Nemrég miniszteri kitüntetést, Pro Sanitate díjat kapott. Férje, Salamon Antal professzor (aki 20 évig vezette a Markusovszky Kórház Baleseti sebészetét) elmúlt 85 éves, de még manapság is minden héten teniszezik a feleségével és másokkal, legalább egyszer, de megesik, hogy három alkalom is összejön.
- Békében, nagy szeretetben és jó szellemi kapcsolatban élünk, 33 éves házasok vagyunk. A teniszpályán ismerkedtünk meg a 80-as években, Asbóth Sanyi bácsi szervezett be mellé párosba, játszottunk, aztán meghívott sörözni, és mivel a barátaimmal voltam, őket is. Akkoriban megyeszerte helyettesítettem, és ő eljött utánam mindenhova. Két év után megkérte a kezemet. Beadtam a derekamat, habár 27 évvel fiatalabb vagyok, megfontoltan döntöttem, és azóta is azt gondolom, jól tettem. Összetart minket a szakma és a sport szeretete, és ami nagyon fontos: azonos az erkölcsi értékrendünk. Közös gyermekünk sajnos nem született, ezért több időm maradt arra, hogy a szakmámban állandóan fejlesszem magam és tudománnyal is foglalkozzak. Férjem első házasságából született két lányával és azok gyermekeivel kiváló a kapcsolatom. Én magam nagy családból származom, a kilenc testvérem mellett 22 unokatestvérem van, az ő gyerekeik száma még több.
Erzsébet nagyon büszke a Pro Sanitate díjra, ez az egészségügyben elérhető magas rangú díj. Útban van a professzori kinevezése is, amit az egyetem szenátusa túlnyomó többséggel támogatott, és már a Magyar Akkreditációs Bizottság is mellette döntött. A tudományos karrier mögött több mester, segítőtárs és komoly családi háttér van.
- Egy Vas megyei gyógyszerész házaspár, dr. Küttel Dezső és felesége adták az egyetemi doktorim témáját, amelyben egy olyan helyileg alkalmazható gyógyszerkészítményt dolgoztunk ki, amely kedvezően befolyásolta a női hüvely öntisztulását. Ehhez a méréseket már a Markusovszky kórház központi laboratóriumában végeztem. A kisdoktorim megvédésekor már itt dolgoztam, négy év után a harmadik szakvizsgámat klinikai kémiából szereztem. A laboratóriumon belül főként az endokrinológiai (hormon) vizsgálatokra, az allergológiára, az autoimmun betegségek és a tumormarkerek vizsgálatára specializálódtam. A PHD fokozatot és a habilitációmat is endokrinológiából szereztem, klinikai kémiai szakvizsgát tettem. Ma az immunanalitikai módszerek felelőse vagyok, mint részlegvezető. Mindig előadóművész szerettem volna lenni, a zene és az irodalom iránti érzékenységem ugyanolyan erős volt, mint a fizika, kémia és a biológia iránti. Édesmama mindig mondta, hogy azt csináld lányom, amit szeretsz, de az apukám azt mondta: "reál szakra mész." A szüleim 10. gyerekeként születtem, öt bátyám és négy nővérem van. Rengeteg inger ért, valamennyiüktől tanultam valamit, komoly előnyt jelentett ez a nagy család. A férjem a Szentágothai Intézetben kezdte pályáját, anatómusként, ez a szellemiség is mozgatórugó. Maximalista vagyok, sokat írok, olvasok. Nagyon élénk bennem a segíteni akarás, szerencsére megadatott, hogy mindig fiatalok közt legyek, tanítom, támogatom őket, annyi idősek, mint a gyerekeim lennének, ha lennének... Úgy véli, nincs az a szakmai karrier, amit a család fölé lehetne helyezni. Az adni tudás a legfontosabb. A munkájában is ez vezeti: egy vizsgálati eredmény miként lehet leghasznosabb a betegek számára. A megyében két fontos dolog kötődik a nevéhez: a pajzsmirigy diagnosztika egyszerűsítése, és a hormonok esetében is diagnosztikát pontosító kivizsgálási stratégiát vezetett be. Ezeket már több helyen is használják.


NAPI HÚSZ PERCET ELÉG NAPOZNI

Napi 20 percet elég napozni, hogy több mint 10 ezer nemzetközi egység D-vitamin keletkezzen a bőrben. Ha nem süt a nap, napi átlag 1000 nemzetközi egység D-vitamin tabletta formájában ajánlott (az adagolást az életkor és a testsúly is befolyásolja). Toldy Erzsébet - több klinikai osztállyal együttműködve - a férjével ír közös cikket erről. Kutatásaikból kiderül: jobban gyógyulnak azok a betegek, akiknek magasabb a D-vitamin ellátottsága, a túlélési esélyek is jobbak azoknál, akiknek a szervezete több D-vitamint raktároz.

Dr. Toldy Erzsébet: "Soha nem tudtam tisztelni a hatalmat, csak az emberséget és a tudást. Apám volt ilyen, "az igazság bajnoka". Nem csak földi igazságra törekszünk. A végső igazság és minden tudás fent van. Egyszer el kell számolni, hogy ki mit, mikor, miért tett. Ezt a filozófiát a szüleimtől hoztam, szakrális örökség"

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!