Bódis József: lassan eljön az újratervezés ideje a pécsi egyetemen

2014. november 7.


Új Dunántúli Napló - 2014-11-07 - 2. oldal


Az új felsőoktatási koncepció komoly gazdasági racionalizálást vár el az intézményektől a jövőben

A Pécsi Tudományegyetem rektora, Bódis József bízik abban, hogy az egyetem profiltisztítása nem jár majd elbocsátásokkal - többek között erről is beszélgettünk vele.

- Kevés konkrétumot tudhatunk az új felsőoktatási koncepcióról. Ilyen sok idő lenne még a következő beiratkozási időszakig?
- Egyáltalán nincs rengeteg idő: azt, hogy milyen szakok indulnak, heteken belül jeleznünk kell a minisztérium felé.

- Ezek szerint 2015-ben még nem lesz különösebb változás?
- Valószínűleg nem. Nincs idő az átszervezésre. Most ért véget az egyetemünk átvilágítása, sok-sok tanulsággal, de idén már nem tudunk érdemi lépéseket tenni.

- Az átvilágításról mit lehet tudni?
- Nagyjából azt kaptuk, amire számítottunk. Született egy valós kép a PTE működéséről, ez önmagában is jó, ám annak még inkább örülünk, hogy kiderült, melyek azok a területek, ahol sürgősen lépni kell.

- Lapunknak többször is nyilatkozta, hogy az egyik fő problémát a párhuzamosságok jelentik.
- Ezt az átvilágítás is kihozta. Nyilván most az a cél, hogy ezeket záros határidőn belül megszüntessük.

- Józan paraszti ésszel átgondolva ez azt is jelenti, hogy elbocsátások lesznek.
- Nem ebben gondolkodom. És itt kanyarodhatunk vissza az új felsőoktatási koncepcióhoz is: bár csak irányelvek fogalmazódnak meg, de azokból is világosan kiolvasható a cél. Nevezetesen hogy átlátható, racionális és gazdaságos legyen az egyetemek, főiskolák működése. Ezt a célt szolgálja a profiltisztítás, amely azonban nem jelenti azt, hogy el kellene bocsátani tanárokat. Lassan eljön az újratervezés ideje, s ha ezt okosan csináljuk, akkor nem kell elköszönni senkitől. Hiszek abban, hogy az egyetem erejét még mindig a tudás határozza meg. Ebből a szempontból pedig nagy hiba lenne megválni jól képzett kollégáktól.

- A gazdaságosabb működés a cél. Ezért jön majd a kancellár?
- Nyilván ez a kormányzati szándék. Ugyanakkor én azt gondolom, hogy a kancellár feladatai egyelőre még elég homályosak. Jelen állás szerint ha jó kancellárt kapunk, akkor minden rendben lesz, ha viszont rosszat, akkor megbénulhat az intézmény működése.

- Térjünk vissza az felsőoktatási koncepcióhoz! A kormányzat az erős, nagy egyetemeket preferálja, s ebben a pécsi is beletartozik. A profiltisztítás mellett nem lehet, hogy itt a remek alkalom a profil bővítésére?
- Tény, hogy ez egy jó alkalom lenne, de higgye el, jelenleg a legfontosabb célunk az, hogy a mostani képzéseket megtartsuk. Nem titok, hogy vannak olyan szakok, amelyekre senki vagy csak nagyon kevesen jelentkeznek. Ilyenkor a legegyszerűbb az lenne, ha elköszönnénk az oktatóktól, megszüntetnénk a képzést. Azt azonban tudni kell, hogy elindítani egy képzést sokkal nehezebb, mint megszüntetni, azaz okosabbnak tűnik, ha parkolópályára tesszük ezen szakokat, az oktatóknak pedig más feladatot keresünk. Fontos leszögezni: nem egy és nem két szakról van szó - azaz bőven van mivel töltenünk az időnket.

Dokumentum(ok)

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!