Utolsó heteiben is betegeket gyógyított a pécsi orvoskar docense

2014. december 8.

Új Dunántúli Napló - 2014-12-08 - 14. oldal

Élete végéig a betegek gyógyításán fáradozott dr. Varga Ferencné dr. Nagy Ibolya, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának nyugalmazott egyetemi docense, aki hematológia terén végzett úttörő tudományos munkája után nyugdíjaséveiben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat keretében szervezte meg a szegények járóbeteg-gondozását Pécsett.
Nagy orvosgenerációhoz tartozott az 1930-ban Budapesten született és orvosi tanulmányait Pécsett elvégző dr. Nagy Ibolya, hiszen többek között olyan ismert szaktekintélyekkel együtt járt a pécsi egyetemre, mint az első magyar szívátültetést elvégző dr. Szabó Zoltán, avagy a mai napig aktív dr. Bauer Miklós, a Pécsi Orvostudományi Egyetem volt rektora. 1954-ben szerezte meg a diplomáját, majd aktív szakmai pályafutását végig Pécsett töltötte. A Dunántúl kórházaiban ő vezette be a modern véralvadási vizsgálatokat és egyben a vérzékeny, elsősorban a haemophiliás, valamint a vérzékeny és thrombosisban szenvedő betegek kivizsgálását.
Nagy Ibolya 1990-es nyugdíjba vonulása után is a betegekkel foglalkozott, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársaként fogott bele a szegények járóbeteg-gondozásának megszervezésébe Pécsett. 1994-ben szociális konyhát nyitott Pécsett, majd létrehozta a súlyosan sérült gyermekek napközi otthonát. 2001-től a hajléktalanok ellátását szervezte. Önkéntes orvosként még halála előtt néhány héttel is dolgozott a pécsi máltai járóbeteg-szakellátásban.
A sokoldalú orvos temetésére november 28-án került sor a pécsi köztemetőben.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!