Tüdőt fognak átültetni pécsi orvosok

2015. január 5.


pecsma.hu - 2015-01-01 

Közel egymilliárd forintból jöhet létre egy új tüdőtranszplantációs központ Magyarországon. Évente mintegy húsz beavatkozást végezhetnek el, s pécsi orvosok is részt vehetnek az operációkon a tervek szerint. A pécsi betegek túlélési esélyei is nőhetnek.

- Hatalmas áttörést érhet el ezzel a magyar egészségügy, ugyanis ma még Bécsben működik csak környezetünkben ilyen centrum. Ott gyógyítottak eddig azok a szakemberek, akik tavasztól idehaza fognak operálni – kommentálta lapunknak szakmai bejelentést dr. Szántó Zalán, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa.

Magyarország egyébként már tavaly csatlakozott teljes jogú tagként az Eurotransplant intézményrendszeréhez, amelynek nyomán nagyobb eséllyel juthatnak a magyar betegek egészséges szervekhez. A tüdőátültetések személyi feltétele volt csak ugyanakkor meg, az eszközök nem álltak rendelkezésre. A társadalombiztosítás viszont korlátozás nélkül finanszírozza ezeket a beavatkozásokat, csakhogy ilyesmiért Bécsig kellett utaztatni a szervet és a beteget.
Pécsi szakemberek is kapnak lehetőséget

- Nemcsak azért orvostörténelmi jelentőségű a bejelentés, mert ezzel Magyarországon már a ma ismert összes szervátültetést el lehet végezni, hanem azért is, mert az ezzel az orvosképzés is nagyot léphet előre – magyarázta lapunknak Szántó Zalán.

Mint mondta, jó kapcsolatban van a budapesti szakemberekkel, s bizonyos, hogy az operációkban pécsi szakemberek is részt vehetnek majd, idővel pécsi mellkassebészek vezetésével is végezhetik el a beavatkozásokat. Hozzátette: az új centrum létrejötte azt is jelenti, hogy a PTE hallgatói testközelből tapasztalhatják meg az eljárássokkal kapcsolatos újdonságokat.

Tüdőátültetéseket a 80-as évektől végeznek el világszerte, a bécsi klinikán pedig 1996-ban indult a program. Meglehetősen jók a gyógyulási arányok, ugyanis az operációkon részt vevők háromnegyede egészséges a műtétet követően öt esztendővel is.

http://www.pecsma.hu/pecs-aktual/pecsi-orvosok-reszt-vehetnek-az-elso-tudoatultetesekben/

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!