Nem jut elég pénz a komlói laborvizsgálatokra

2015. január 16.

Új Dunántúli Napló - 2015-01-16 - 1,4. oldal

Pécs-Komló Könnyen lehet, hogy a PTE a jövőben nem tudja elvégezni azokat a laboratóriumi vizsgálatokat, amelyekre a komlói kórház ad nekik megbízást. A komlói intézmény ugyanis nem tud érte fizetni a finanszírozási hiányosságok miatt. Az intézményvezetők szerint az állam nem költ eleget az egészségügyre, így a komlói kórháznak sincs elég bevétele. Úgy tudjuk, hogy Hoppál Péter országgyűlési képviselő a tervek szerint február első hetében egyeztet majd dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkárral a kórház adósságrendezéséről.


A magyar egészségügy sok éve fennálló alulfinanszírozottsága mindenki előtt ismert. A kevés forrás miatt azonban az intézmények egymás adósságát is növelik. A Komlói Kórház mintegy hét éve kötött szerződést arra, hogy laboratóriumát a PTE Klinikai Központ üzemeltesse a Laboratóriumi Medicina Intézet szakmai irányítása mellett. Ez a pluszmunka azonban jelentős költséggel járt, amit a komlói intézmény nem tud kifizetni.
Dr. Miseta Attila dékán, a Laboratóriumi Medicina Intézet vezetője lapunknak elmondta, ez igen hátrányosan érinti az intézetet és ezen keresztül a Klinikai Központot. Az amúgy is rosszul finanszírozott laboratóriumi szakma pécsi veszteségeinek közel felét ugyanis a komlói adósság teszi ki. Hozzátette, a komlói laboratórium jól és takarékosan működik, a kollégáik igen igyekvők és tehetségesek, de sajnos egy olyan helyzet felé sodródnak, ami a szerződés felmondásával járhat. A dékán hangsúlyozta, sajnálja, hogy Komló nincsen abban a helyzetben, hogy ezt a működést finanszírozza, és a szerződésben vállalt kötelezettségeit teljesítse. A betegek érdekeit szem előtt tartva, természetesen az nem járható út, hogy a kezelőorvos által elrendelt, a pécsi intézet komlói részlegébe eljutott labormintáinak az elemzését ne végezzék el. Ugyanakkor a Pécsi Tudományegyetemtől sem elvárható, hogy nagy tömegben, havonta több millió forintos költséggel elvégezzen olyan vizsgálatokat, amiért nem kap finanszírozást - mutatott rá Miseta Attila.
Dr. Tánczos Frigyes Attila főigazgató elmondta, fizetnének, ha őket is megfelelően finanszíroznák. Hangsúlyozta, a Komlói Egészségcentrum laboratóriumi szolgáltatását 2008-tól a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja nyerte el közbeszerzési eljárás útján. A Komlói Egészségcentrum az OEP által biztosított laboratóriumi finanszírozásból a saját fekvő- és járóbeteg-ellátásának laboratóriumi igényeit tudja kifizetni. A Klinikai Központ felé azonban a jelenleg jelentős adósságállomány a térség háziorvosainak, szakorvosi rendelőintézeteinek, a pécsi elektív műtétek előkészítésének, és a pécsi onkológiai gondozás laboratóriumi igényeinek kielégítéséből adódik, amelyet senki nem fizet ki a Komlói Egészségcentrumnak. A fent megjelölt adósság a komlói kórház adósságának 39,3 százalékát teszi ki - érvelt az igazgató.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!