Megkezdődtek a PTE Botanikus Kert fejlesztésének kivitelezési munkálatai

2015. január 23.

Sajtóközlemény             

A Pécsi Tudományegyetem a „Széchenyi 2020” programban elnyert támogatásnak köszönhetően felújítja a Botanikus Kertjét. A kivitelezési munkák január elején megkezdődtek, és tavaszra gyakorlatilag az egész park megújul, beleértve az utakat, kerítéseket, támfalakat, sziklakerteket, valamint az üvegházakat is.

Az 1952-ben létrehozott Botanikus Kert 1989 óta helyi védettségű terület. A közel 7 hektáros kert gyűjteményeiben jelenleg 8000 féle növény található, az egyedek száma több mint 100 000 db. Az előforduló védett, vagy fokozottan védett fajok száma 350. A kertben megfigyelt 66 állatfajból 60 védett.

A felújítások alatt a Botanikus Kert folyamatosan üzemel, azonban a látogatók biztonsága érdekében elkerülhetetlenül lesznek a Kert egyes részeit időszakosan érintő korlátozások. Ezek aktuális állapotáról a helyszínen (Pécs, Ifjúság útja 6.), és a Botanikus Kert honlapján (www.botanikuskert.pte.hu) folyamatosan tájékoztatják az érdeklődőket. Az esetleges kényelmetlenségekért bőven kárpótlást nyújt azonban mindaz az aktuális látnivaló, melyekért a felújítás alatt is érdemes ellátogatni a Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertjébe.

Az üvegházakban egyre több különleges orchidea nyílik (például a vénuszpapucs orchideák), ezen kívül virágzik a papagájvirág, a fűszeres illatú jázmin, sok pozsgás növény, valamint egyéb mediterrán és trópusi érdekesség. Most érnek a citrusok, a törpebanán és a kávé.

A parkban kinyílt és közel 100 m2-en kezd virágozni az alig pár centiméteres téltemető, mely védett növény.

Az üvegházak egyelőre változatlan időpontban látogathatók: Hétfőtől csütörtökig 7-15 óráig, pénteken 7-13 óráig.

A felújítás a KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0030 számú projekt keretében valósul meg.

 

 

 

Dokumentum(ok)

  • pte_sajtokozlemeny_Botkert_KEOP_150123.doc

    .doc

    download
Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!